• Zimné aranžovanie
          • Zimné aranžovanie

          • V pondelok 16. 12. 2019 sa v Robotníckom dome konala súťaž v zimnom aranžovaní. Z našej školy sa jej zúčastnili tri žiačky. V kategórii mladších žiakov to boli dievčatá z 5.A triedy Simona Kubíková a Sofia Lujza Slabejová. V kategórii starších žiakov súťažila Monika Ambrozová zo 7.A triedy, ktorá získala 3. miesto. Dievčatám gratulujeme ku šikovným rukám, dobrému vkusu a poriadnej dávke tvorivosti a Monike aj ku umiestneniu. Najbližšie sa môžu realizovať na jarnom aranžovaní. Vianoce im doma okrášlia dekorácie, ktoré si vyrobili. Monike aj dievčatám srdečne gratulujeme.

            Mgr. Zuzana Kolesárová

        • Zber šípok - vyhodnotenie.
          • Zber šípok - vyhodnotenie.

          • Dňa 12.12.2019 našu školu navštívili zástupcovia Lesov SR, aby odovzdali odmeny pre najlepších zberačov šípok. Ocenení boli žiaci prvého aj druhého stupňa, ktorí obsadili prvé tri miesta a malú pozornosť dostali aj všetci žiaci, ktorí sa do zberu zapojili. Mgr. A. Syrná

        • Vianočný darček vlastnej výroby.
          • Vianočný darček vlastnej výroby.

          • V pondelok 9. 12. 2019 si žiaci 5.A triedy vyrobili darčeky pre rodičov. Tvorili z hliny, z ktorej vymodelovali figúrky a tie potom nechali schnúť. Po týždni sa im do rúk vrátili krásne dielka, ktoré potešia rodičov aj tých, ktorí obdarúvajú.

            Mgr. Zuzana Kolesárová

          • Vianočné vystúpenia

          • V popoludňajších hodinách  dňa  12.decembra 2019 sa žiaci z ŠKD  z  II.B triedy s pani vychovávateľkou Annou Kalamárovou a speváci zo speváckeho krúžku s klavírnym doprovodom pani učiteľky Matisovej z Lavuty zúčastnili milého stretnutia v KOMUCE v Domove seniorov na Krivánskej ulici č.16 v Banskej Bystrici. Zahrali im divadielko Vianočná jedlička a zaspievali vianočné koledy.                                                                                        

            Doobeda dňa 13.decembra 2019 žiaci VI.A triedy  s pani učiteľkou Mgr. Katarínou Takácsovou, ľudový súbor Graniarik pod vedením pani Marcely Bartkovej a žiaci z III.B triedy i niektorí  členovia speváckeho krúžku priniesli úsmev a radosť svojim vystúpením členom DSS – KOMPA na ul.29.augusta  č. 13 v Banskej Bystrici.

            PaedDr. Eva Daridová

        • Vianočné tvorivé dielne vo Verejnej knižnici MK
          • Vianočné tvorivé dielne vo Verejnej knižnici MK

          • V utorok 5. decembra 2019 v sme strávili príjemné tvorivé chvíle vo Verejnej knižnici MK na Rudohorskej ulici, kde pracovníčky knižnice tety knihovničky pre deti pripravili vianočné tvorivé dielne. Deti pracovali s tradičnými materiálmi akými sú papier, stužky, a kombinovali ho s farebným kartónom, vlnou, špagátom a trblietkami. Deti  nielen strihali a kreslili, ale aj omotávali, zapletali, či prevliekali. Svoju kreativitu prejavili pri zdobení medovníčkov a výrobkoch zo slaného cesta. Zoznámili sa s technikou štrikovanie a háčkovanie, ktoré si aj vlastnoručne vyskúšali. Priamo pri práci mohli pozorovať výrobu voňavých vianočných trubičiek, ktoré aj ochutnali. Tvorivé dielne v nás naladili sviatočnú atmosféru a deti odchádzali spokojné a šťastné.

            Mgr. Katarína Jarinová

        • Technická olympiáda
          • Technická olympiáda

          • 28. november 2019 bol pre našu školu opäť úspešným. Naši deviataci Hanka Zahradníčková a Patrik Mistrík  obsadili v OKRESNOM KOLE TECHNICKEJ OLYMPIÁDY skvelé 3. miesto.

            Srdečne blahoželáme!

            Mgr. Mária Bačíková

        • Výchova (aj) umením...
          • Výchova (aj) umením...

          • Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka sa 19. novembra  zúčastnili zaujímavého kultúrneho podujatia v Štátnej opere. Pod názvom Nemé tváre/Výkriky do ticha  si mohli pozrieť  moderné spracovanie príbehu o virtuálnom i fyzickom šikanovaní. Inscenácia prostredníctvom hudby, tanca a činoherného umenia pranieruje javy, ktoré neraz nesprávne považujeme za normálne alebo jednoducho pohodlne prehliadame.

            Prostredníctvom pohľadu do života mladých ľudí inscenácia rieši vážny spoločenský problém násilia, ktoré je často nenápadne, no deštruktívne prítomné v školách či rodinách. Hlavným posolstvom inscenácie je, aby sme boli tolerantní a k tolerancii viedli aj svoje okolie.

            Podľa ohlasu žiakov inscenácia svoj výchovný i kultúrny účel určite splnila. Podobne ako aj divadelné predstavenie v anglickom jazyku THE ONLINES (o závislosti na elektronických médiách), ktoré sme spolu absolvovali pred mesiacom...

            PaedDr. Beáta Malachová, koordinátor primárnej prevencie

        • Hodina angličtiny v kníhkupectve
          • Hodina angličtiny v kníhkupectve

          • Interaktívnu hodinu anglického jazyka v kníhkupectve Oxford Bookshop mali možnosť absolvovať 19. novembra žiaci deviateho ročníka. Pod odborným vedením predajcu  sa dozvedeli o ponuke kníhkupectva a po rozdelení do družstiev si , samozrejme po anglicky,  zasúťažili v práci so slovníkom a zaujímavom kvíze.

            V závere hodiny si mohli prehliadnuť všetku ponúkanú odbornú literatúru, beletriu, či DVD-čka a iné výučbové materiály v 5 najpoužívanejších svetových jazykoch. Ak odchádzali obohatení čo i len o jedno slovíčko, či knihu, ktorá ich zaujala, návšteva stála za to...

            PaedDr. Beáta Malachová, vyučujúca ANJ

        • Olympiáda z anglického jazyka
          • Olympiáda z anglického jazyka

          • 15. novembra 2019 sa na škole uskutočnil 30. ročník olympiády v anglickom jazyku. Všetci prihlásení žiaci ročníkov nižšieho stredného vzdelávania si mohli otestovať svoje vedomosti z gramatiky, slovnej zásoby, čítania s porozumením, posluchu, tvorbe príbehu a nakoniec i rozhovoru.

            V celkovom hodnotení získal najviac bodov Marek Monka z IX. A triedy, ktorý bude školu reprezentovať v obvodnom kole. Na druhom mieste sa umiestnil Samuel Sýkora z VIII. A triedy a so zhodným počtom bodov sa na treťom mieste umiestnili Mária Mladá z IX. A a Andrea Koníčková z  VIII. A triedy.

            Všetkým srdečne blahoželáme a víťazovi budeme držať palce vo vyššom postupovom kole.                                               

            PaedDr. Beáta Malachová, vyučujúca ANJ

        • Testovanie prvákov
          • Testovanie prvákov

          • Koncom októbra boli prváci našej školy testovaní z pohybových predpokladov. Testovanie prebieha celoslovensky pod názvom Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka ZŠ. Naši noví školáci ukázali svoju šikovnosť v rôznych pohybových zručnostiach. Absolvovali viaceré disciplíny zamerané na rýchlosť, vytrvalosť, obratnosť, pohyblivosť,  silu a šikovnosť. Počas testovania však všetci prváčikovia ukázali svojho športového ducha, lebo každú disciplínu zvládali s plným nasadením. Domov odchádzali s peknými zážitkami.

            Mgr. Martina Jenčová Chmelíková

        • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry
          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Po víťazstve v školskom kole Olympiády zo SJL, ktoré sa uskutočnilo v novembri, naša žiačka D. Rusnáková obsadila 3. miesto v OKRESNOM KOLE OLYMPIÁDY zo SJL.

            Srdečne blahoželáme.

            PaedDr. J. Chrobáková

        • Exkurzia - Kremnica
          • Exkurzia - Kremnica

          • Dňa 21. novembra 2019  triedy 5. A a 5. B, v rámci finančnej gramotnosti, absolvovali exkurziu do Mincovne v Kremnici. Navštívili priestory starej aj novej mincovni kde mohli vidieť zdĺhavý a zložitý proces výroby rôznych mincí a medailí. Najstaršie stroje v starej časti boli vyrobené v Nemecku, ešte stále sú funkčné a slúžia najmä ako výstavné exponáty. Výroba mincí pre rôzne štáty v novej časti je prísne strážená, ale aj napriek tomu žiaci nahliadli aj sem, aby uvideli aspoň časť dlhej cesty mincí od vzniku, kontroly kvality, balenie až po samotnú  expedíciu. Po skončení prehliadky mincovne si na prázdny pliešok žiaci mohli vyraziť ornament alebo vzor a tak si vyskúšať ako sa niekedy ručne razili mince. V podnikovej predajni  si tiež mohli zakúpiť rôzne pamätné mince, minerály, výrobky z nich a iné darčeky.

            V druhej časti exkurzie žiaci absolvovali prehliadku v NBS – Múzeum mincí a medailí.

            V roku 1976 sa múzeum vyprofilovalo na jedinečné špecializované pracovisko svojho druhu pre oblasť numizmatiky, vďaka čomu sa v r. 1994 stalo súčasťou Národnej banky Slovenska. V zbierkovom fonde nechýbajú vzácne exponáty z oblasti numizmatiky, medailérstva, regionálnej histórie a výtvarného umenia - viac ako 90 tisíc predmetov.

            Numizmaticko-historická expozícia Líce a rub peňazí - Peniaze a medailérstvo v dejinách Slovenska je inštalovaná na 5 podlažiach neskorogotického meštianskeho domu.

            V úvode sme sa  zoznámili s históriou mesta, dozvedeli sme sa o založení mincovne kráľom Karolom Róbertom z Anjou, o najdôležitejších remeslách a cechoch, ale aj o každodennom živote mešťanov. Dve podzemné podlažia expozície sú zamerané na dejiny baníctva a hutníctva v Kremnici. Autentickú atmosféru banského diela, reprezentovaného rôznymi typmi historických štôlní dopĺňajú exponáty súvisiace s prácou baníkov a hutníkov.

            Najrozsiahlejšia časť expozície je venovaná dejinám peňazí na Slovensku. Možno tu spoznať rôzne typy platidiel používaných na našom území - od predmincových, keltských, rímskych alebo veľkomoravských, cez razby kremnickej mincovne až po súčasné bankovky a mince. Návštevník môže vidieť vzácne nálezy mincí, nástroje a raziace stroje, ale aj dobové rytiny, listiny, obrazy, rôzne predmety viac či menej spojené s peniazmi, ako sú peňaženky, pokladničky, šperky vytvorené z mincí a pod.
            V podkroví sú prezentované dejiny medailí na Slovensku. V expozícii sú zastúpené kremnické medaily od renesancie až po súčasnosť. Pozoruhodná je zbierka medailí, vytvorených poprednými medailérmi na Medzinárodnom sympóziu medailí, ktoré organizuje múzeum už od roku 1983.

            Mgr. K. Takácsová

        • Vyhodnotenie zberu šípok
          • Vyhodnotenie zberu šípok

          • Naša škola sa v spolupráci s Lesmi SR zapojila do zberu šípok, v ktorom sa našim žiakom podarilo nazbierať takmer 137 kg šípok. Najviac šípok z prvého stupňa nazbierala trieda 1. A - 15,9 kg a z druhého stupňa 5. A - 15,5 kg. Do zberu sa zapojilo najviac žiakov z 1. B triedy.

            Mgr. Andrea Syrná

          • Dental alarm – starostlivosť o zúbky

          • Pekný úsmev, ktorý  žiari na tvári človeka je jeho vizitkou. Aby ten úsmev bol  naozaj taký žiarivý, treba sa o zuby starať už od najútlejšieho veku. So starotlivosťou o ne musíme začať  čo najskôr, pretože sladkých lákadiel, ktoré zúbky ohrozujú hlavne u deti je veľa.

            Veľmi dôležitá je hlavne správna technika čistenia a prevencia. Na besedu sme si preto pozvali  študentky  SZU, aby deťom objasnili a ukázali ako  a prečo sa o zúbky treba starať. Po poučných informáciach si deti zasúťažili, a potom si aj oni svoje zúbky pekne vyčistili. Všetci veríme, že táto zaujímavá beseda s praktickými ukážkami prispela k tomu, že deti sa o svoje zúbky budú dobre starať, aby ich úsmev bol vždy žiarivo biely.

            Mgr. Katarína Jarinová

        • Starší čítajú mladším
          • Starší čítajú mladším

          • V októbri čítali žiaci 4. ročníka príbehy našim prvákom v projekte Starší čítajú mladším z časopisu Vrabček. Mladší žiaci si vypočuli  príbehy, ktoré im čítali starší spolužiaci. Prváci obdivovali  ich čitateľské zručnosti, plynulé čítanie aj prácu s textom. Starším žiakom sa zas páčilo, ako boli mladší spolužiaci tichúčko a aj to, akí sú šikovní a pozorní, pretože vedeli odpovedať na všetky otázky z príbehov. Veríme, že aj takou formou môžeme rozvíjať čitateľskú gramotnosť žiakov a zároveň žiakov motivovať  k čítaniu  a vytvoriť si bližší vzťah ku knihám.

            Mgr. K. Jarinová

        • Exkurzia Nitra
          • Exkurzia Nitra

          • 6. novembra sme sa zúčastnili celoslovenského podujatia na výstavisku Agrokomplex Nitra v rámci výstavy Mladý tvorca 2019, Skills Slovakia a Medzinárodného veľtrhu cvičných firiem 2019. Uvedené podujatia tematicky podporujú propagáciu a prezentáciu remesiel prostredníctvom inovatívnych ukážok a súťaží praktických zručností žiakov, ďalej finančnú gramotnosť a podnikateľské vzdelávanie. Žiaci 9. ročníka mali možnosť získať množstvo informácií o možnostiach štúdia na stredných školách nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Pedagógovia i študenti sa snažili čo najpútavejšie prezentovať svoju strednú školu a mnohí aj cvičnú firmu, keďže umožňujú duálne vzdelávanie. Zaujali nás interaktívne prezentácie mladých elektronikov, obdivovali sme zručnosť kaderníkov a vizážistov, ochutnali dobroty cukrárov a pekárov. Kto sa veľa pýtal, ten sa veľa dozvedel. Deviataci tak získali nielen množstvo užitočných informácií, ale snáď aj inšpiráciu k ďalšiemu štúdiu a povolaniu.

            Mgr. Eva Hudecová

          • Exkurzia do Slovenského technického múzea

          • Dňa 24. 10. 2019 sme v rámci krúžku AMAVET navštívili  so žiakmi 8. a 9. ročníka Slovenské technické múzeum v Košiciach.

            Slovenské technické múzeum  ako jediné svojho druhu na Slovensku cieľavedome zhromažďuje, hodnotí, vedecky a kultúrno-výchovne využíva hmotné doklady o vývoji techniky a exaktných vied z celého územia Slovenska. Spravuje bohaté zbierkové fondy vybraných technických a prírodovedných disciplín v ich historickom vývoji. Dokumentuje podiel Slovenska a jeho osobností, z ktorých najmä Prof. Dr. Ing. Aurel Stodola a Jozef Maximilián Petzval prispeli k rozvoju svetovej vedy a techniky. Profil múzea sa formoval od roku 1948, kedy bolo verejnosti sprístupnené.

            Za roky svojej existencie múzeum zhromaždilo viac ako 14 tisíc zbierok. Mnohé z nich majú jedinečnú a nenahraditeľnú hodnotu tak z hľadiska vývoja vedy ako aj pre prezentačnú činnosť. V zbierkovom fonde je zastúpené baníctvo, hutníctvo, kováčstvo, strojárstvo, elektrotechnika, fyzika, chémia, fotografické a kinematografické prístroje, geodézia a kartografia, hodinárstvo, astronómia.

            Z veľkého množstva expozícií, ktorými múzeum disponuje sme navštívili Sieň elektrických výbojov a Vedecko-technické centrum.

            Vedecko-technické centrum pre deti a mládež je určené predovšetkým školskej mládeži na doplnenie klasických vzdelávacích osnov základných a stredných škôl. A práve tu si  žiaci mohli vyskúšať aj svoju šikovnosť, postreh i múdre hlavičky pri zostavovaní rôznych matematických hlavolamov, vyskúšali si  tiež prvé mikrofóny a prenos zvuku cez tieto zariadenia.

            Žiakom sa v múzeu veľmi páčilo a určite sa sem ešte vrátime.

            Mgr. Mária Bačíková

        • Jesenný zber papiera
          • Jesenný zber papiera

          • V týždni od 14. - 18. októbra sa na našej škole uskutočnil zber papiera. Sme veľmi radi, že sa zapojila veľká časť žiakov ale aj učiteľov. Spolu sa nám podarilo nazbierať neuveriteľných 13 107 kg papiera, čo je skoro o 4000 kg viac ako na jar tohto roka.

            Na záchranu jedného stromu je potrebné nazbierať 125 kg papiera. Vďaka vašej a našej aktivite naša škola zachránila približne 105  stromov.

            Na I. stupni vyzbierali žiaci spolu 6 650 kg papiera. Na 3. mieste sa umiestnila 3. B trieda. Na 2. mieste sa umiestnila  2. A  trieda. Víťazom v zbere papiera na I. stupni sa stala 2.B  trieda, ktorá nazbierala spolu 1 637 kg papiera .

            II. stupeň vyzbieral spolu 6 457  kg papiera. 3. miesto obsadila 5. A trieda, na 2. mieste sa umiestnila 6. A trieda. Víťaznou triedou je 9. A trieda, ktorá nazbierala 1 638 kg papiera.

            Absolútnym víťazom je žiak z 2. A triedy, ktorý priniesol  do školy nádherných 929  kg papiera. Srdečne blahoželáme a ďakujeme.

            Všetkým oceneným pripravili pani kuchárky sladké prekvapenie, ktoré si určite zaslúžili.

            Veľké ďakujem patrí všetkým žiakom, pedagógom,  rodičom, školníkovi, ale aj  všetkým, ktorí sa do zberu zapojili.

            Mgr. Mária Bačíková

          • Pasovanie prvákov do cechu školského

          • Podvečer 24. októbra patril našim najmladším žiakom - našim prvákom, ktorí boli v tento deň slávnostne pasovaní do cechu školského. Už tradične si deviataci pre nich pripravili rôzne úlohy a po ich úspešnom splnení nadišla tá dlho očakávaná chvíľa - pasovanie. Naši najmenší žiaci dokázali, že nožnice, farbičky a lepidlá sú ich kamarátmi a nielen to...vedeli už prečítať prvé známe písmená a určiť geometrické tvary im nerobilo tiež  žiadny problém. Len tak ďalej, prváci, prajeme Vám veľa úspechov vo vašej školskej práci!

            Mgr. Dana Bugáňová

        • Mesiac úcty k starším
          • Mesiac úcty k starším

          • 17. 10. 2019 pri príležitosti mesiaca úcty k starším deti zo ŠKD s pani vychovávateľkou Annou Kalamárovou a spevácky zbor s pani učiteľkou PaedDr. Evou Daridovou navštívili Dom seniorov na Krivánskej ulici. Deti vystúpili s kratučkým programom a obdarili seniorov  vlastnoručne vyrobenými darčekmi,. Deti boli štastné, że potešili starenky a starčekov i personál. Uż sa všetci tešia, że sa opät stretnú pred Vianocami.

            Anna Kalamárová