• Deň Zeme - Zem verzus plasty

          • Dnes Deň Zeme. Dnešným dňom vyvrcholilo naše niekoľko týždňové snaženie v ŠKD uctiť si našu planétu Zem rôznymi aktivitami. Začali sme čistením školského areálu, pokračovali rôznymi výtvarnými technikami, sledovaním rôznych náučných prezentácií, vypracovaním množstva pracovných listov s danou tematikou. Tento rok sa nesie v znamení Deň Zeme - Zem versus plasty. Téme odpadu a jeho triedeniu či recyklacii sme tiež venovali mnoho času. Veď práve dnešné deti sa budú tejto problematike v budúcnosti venovať zrejme viac ako my dnes.

        • Aj naši žiaci boli úspešní v okresných kolách predmetových súťaží a olympiád.
          • Aj naši žiaci boli úspešní v okresných kolách predmetových súťaží a olympiád.

          • V dňoch 9.4. a 10.4. naša škola hostila riešiteľov OK Pytagoriády všetkých kategórií P3 až P8. Medzi úspešnými riešiteľmi skončili aj naše dve žiačky: Ema Belková z 5.B v kategórii P5 ( 13.miesto) a Nina Janušeková zo 7.B triedy v kategórii P7 ( 5. miesto)

            3. apríla 2024 sa konalo OK v matematickej olympiáde a medzi úspešnými riešiteľmi v kategórii Z7 sa umiestnila naša žiačka Nina Janušeková zo 7. B triedy ( 5. - 15. miesto).

            V OK geografickej olympiády v kategórii E boli úspešní riešitelia David Šramka a Simona Kubíková z 9.A triedy a v kategórii G Ema Belková, Barbora Miadoková  a Jakub Hraško z 5.B triedy.

            Všetkým úspešným riešiteľom ďakujeme za reprezentáciu školy a srdečne gratulujeme!

            Mgr.Takácsová Katarína

             

             

          • Apríl, mesiac lesov

          • Apríl, mesiac lesov a práca lesníka v lese na jar boli témy našej vychádzky do prírody. Deti sa niečo naučili, spoznali rastlinky, kríky a stromy. Od lesného inžiniera v prírode prijímali informácie lepšie ako v škole. Aj takto sa snažíme prepojiť vedomosti s praxou. Ďakujeme za spoluprácu.

          • Celoslovenská výtvarná súťaž ku Svetovému dňu obezity

          • Pri príležitosti Svetového dňa obezity sa naše triedne kolektívy ( VI.A, VI.B, VII.A ) zapojili do súťaže, v ktorej úlohou žiakov bolo výtvarne spracovať svoje nápady na danú tému. V tejto súvislosti žiaci poukázali na dôležitosť prevencie obezity, nakoľko toto ochorenie spôsobuje množstvo komplikácií a veľmi ľahko potrápi celé naše telo. Prevencia obezity je pritom častokrát jednoduchá a účinná. Do svojho bežného dňa potrebujeme zaradiť zdravú výživu či dostatok pohybu. Netreba tiež zabúdať na kvalitný spánok či obmedzenie dlhého sedenia pri televízii, telefóne či počítači.

            Diela žiakov z celého Slovenska si budete môcť pozrieť dňa 16. 4. 2024 v ESC BB, kde budú vystavené v čase od 11,00 – 18,00 hod.

            Našim žiakom ďakujeme za zapojenie a prezentovanie školy.

            Mgr. E. Žamborová

          • Prednáška so študentkami SZU

          • Poruchy príjmu potravy trápia v súčasnosti mnoho mladých ľudí. V snahe prispôsobiť sa sociálnym sieťam, podobať sa svojim idolom, byť ideálom krásy zabúdame na svoje zdravie a svojimi zlými rozhodnutiami ho môžeme vážne poškodiť. O tejto téme mohli žiaci 8. A diskutovať 11. apríla na prednáške s názvom Bulímia a anorexia a ich dôsledky. Študentky SZU si pripravili prezentáciu, v ktorej vysvetlili príčiny vzniku, prejavy aj spôsoby liečby týchto závažných chorôb. Prednáška bola ozvláštnená testom, v ktorom si mohli účastníci overiť svoju náchylnosť na tieto ochorenia. Praktické rady, ktoré boli súčasťou diskusie určite mnohým pomohli zorientovať sa v zásadách zdravého stravovania.Mgr. M. Kasášová

          • Jazykovo-poznávací pobyt v Taliansku

          • Žiaci 6.-9. ročníka vycestovali 23. marca 2024 do Toskánska.

            Táto oblasť je jednou z najkrajších častí Talianska, niet preto divu, že je snom nejedného cestovateľa a teda aj nás!

            Prvý deň sme navštívili unikátne mramorové lomy v Carrare, ktoré sú svetoznáme. Do ich najvyšších častí sme sa dopravili džípmi, čo bol neuveriteľný zážitok!

            Čakalo nás aj San Gimignano, mestečko so stredovekou architektúrou a krásnymi vežami , ktoré je od roku 1990 zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. A nedať si v tomto meste vychýrenú zmrzlinu – to by nás veľmi mrzelo!

            Už z autobusu nás vítala šikmá veža v Pise a slávna Piazza dei Miracoli, katedrála a baptistérium. Mesto Lucca nám zasa ponúklo množstvo archeologických pamiatok - mohutné mestské hradby a za pozretie určite stálo námesie Piazza dell´Amfiteatro, katedrála či typicky talianska pešia promenáda. V osobnom voľne sme vošli do malých obchodíkov a nakúpili upomienkové darčeky pre rodičov či súrodencov.

            Posledný deň sme sa vybrali do mesta, ktoré je považované za kolísku renesancie – do Florencie. Nemohli sme spustiť oči z prekrásnych historických pamiatok ako kostol Santa Croce, Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio, Michelangelovho Dávida, dóm Santa Maria del Fiore, Ponte Vecchio ,kaplnka Medici s Michelangelovými dielami.

            Očarení krásou Toskánska sme sa 27. marca šťastne vrátili domov.

            Hneď po príchode sme otvorili fotogalériu v mobile a podelili sa so skvelými zážitkami s rodinou a priateľmi.

            Addio Italia!

            Mgr. Bugáňová Dana

          • Interaktívna hodina angličtiny v kníhkupectve Oxford Bookshop.

          • V rámci spestrenia výuky anglického jazyka mala skupina siedmakov možnosť absolvovať hodinu angličtiny v kníhkupectve Oxford Bookshop. Ich zastrešujúca spoločnosť Megabooks sa zaoberá dovozom a distribúciou zahraničnej literatúry so zameraním na výučbové materiály najpoužívanejších svetových jazykov a zároveň ponúka aj rôznorodú zahraničnú beletriu a špecializovanú odbornú literatúru.

            Predajca kníhkupectva predstavil žiakom predajňu a mal pre nich v angličtine pripravené zábavné aktivity a súťaže, obsah ktorých tvorili zaujímavostí a reálie anglicky hovoriacich krajín, práca s cudzojazyčným textom a vyhľadávanie faktov v rôznych publikáciách.

            V závere bola žiakom umožnená prehliadku titulov, o ktoré prejavili záujem a za odprezentovanú prácu a preukázané vedomosti obdržali malý darček. (Viac foto vo fotoalbume)

             

            PaedDr. Beáta Malachová, vyučujúca ANJ

          • Ponická fujarka 2024

          • 17.4.2024 sa žiačky našej školy Lea Hetflajšová a Ella Bartlová, členky DFS Graniarik zúčastnili na speváckej súťaži O Ponickú fujarku,kde s AV kategórii skupinové spevy umiestnili a získali bronzové pásmo a v kategórii speváci, sólisti sa umiestnila Lea Hetflajšová a získala vo svojej kategórii strieborné pásmo. PhDr. Mgr. Jana Zacharová

          • Stážisti z Etiópie a Kazachstanu na hodinách angličtiny

          • EDUCATE SLOVAKIA je národný projekt organizovaný za účelom zlepšenia komunikačných a jazykových schopností žiakov a študentov základných a stredných škôl. Hlavným cieľom projektu je rozšírenie interkultúrnych vedomostí žiakov a študentov na Slovensku prostredníctvom atraktívnych tréningov sprostredkovaných zahraničnými stážistami v anglickom jazyku.

            Vďaka tomuto projektu mala naša škola možnosť privítať stážistov z Etiópie a Kazachstanu. Na hodiny anglického jazyka priniesli žiakom siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka kultúrne spestrenie, príležitosť zábavného overenia vlastných jazykových zručností, interaktívny spôsob výučby a atraktívne neformálne vzdelávanie.

             

            PaedDr. Beáta Malachová, vyučujúca ANJ

          • Milí naši priaznivci!


          • Práve vychádza jarné číslo školského časopisu Náš svet. Nájdete ho na stránke školy, na lište

            v záložke O škole...

            Želáme Vám veľa zábavy pri čítaní!

            Redakčná rada

          • Tihányiovský kaštieľ – Deň vody

          • Dňa 21.3.2024 pri príležitosti Svetového dňa vody naši žiaci 5.A a 5.B triedy navštívili Tihányiovský kaštieľ, kde sa dozvedeli prostredníctvom prezentácie o význame vody pre život na planéte Zem. Podujatie bolo obohatené o jednoduché pokusy, ktoré si žiaci mohli vyskúšať. Pozreli sme si aj stálu expozíciu Príroda stredného Slovenska, ktorá je tematicky členená do 8 výstavných miestností, z ktorých každá poskytuje prostredníctvom zastúpených živočíchov, rastlín, hornín, nerastov a skamenelín obraz o prírode 8 celkov bývalého stredoslovenského kraja. 2400 exponátov, množstvo fotografií a schém predstavuje typické ukážky najvýznamnejších prírodných a umelých ekosystémov. Účelom expozície bolo naučiť sa rozoznávať i menej známe druhy hornín, nerastov, rastlín a živočíchov ako aj rozšíriť si vedomosti z oblasti ekológie a ochrany prírody.

            Mgr. Ivana Krajči

          • Oceňovanie najlepších športovcov mesta za rok 2023

          • Dňa 21. marca 2024 sa konal galavečer "Oceňovanie najlepších športovcov mesta za rok 2023". Ocenený bol športový klub Raja moderného päťboja, ktorého členom je náš Ondrej Halgaš. 

            "Víťaz internetového hlasovania“ v kategórii športový kolektív, bol ocenený klub športového cheerleadingu a modernej gymnastiky Fit and Fun Banská Bystrica, ktorého členkami sú aj naše žiačky - Miška a Katka Gúgľavové.  

            Srdečne blahoželáme a do budúcna želáme veľa športových úspechov.

            PaedDr. Janka Prisažná, RŠ

          • Súťaž v streľbe zo vzduchovej pušky jednotlivcov žiačok ZŠ a OG

          • V dňoch 28. - 29. 2. 2024 usporiadalo CVČ Havranské 9 súťaž v streľbe zo vzduchovej pušky jednotlivcov žiačok ZŠ a OG. Súťaže sa zúčastnilo spolu 17 žiačok  zo základných škôl v Banskej Bystrici a jej blízkeho okolia.

            Našu školu v tejto súťaži reprezentovala žiačka Ivana Šúrová z VIII. A triedy.

            V silnej konkurencii obsadila 7. miesto, k čomu jej blahoželáme!

            Mgr. Zuzana Škvarková

          • Lyžiarsky výcvik.

          • V priebehu mesiaca február realizovala naša škola lyžiarske výcviky pre žiakov prvého aj druhého stupňa, ktoré sa uskutočnili v lyžiarskom stredisku SKI Tále. Deti si výcvik užívali za každého počasia. Mgr. S. Urcová

          • Historická noc v ŠKD

          • V ŠKD sme opäť vyhodnocovali plnenie Výchovného programu Mladý rytier 21. storočia Historickou nocou spolu s členmi Skupiny historického šermu Berezun z Brezna. Okrem pasovania do vyššieho rytierskeho stavu si deti vyskúšali mnoho pre nich netradičných aktivít. Pochvalu za správanie si vyslúžili od rytiera Vladimíra. Na správanie detí a ich zapojenie do všetkých aktivít sme boli právom pyšné. Dúfame, že o rok sa opäť stretneme.

          • Prevencia na našej škole

          • V mesiacoch január a február sa na našej škole organizovalo viacero preventívnych aktivít na rôzne témy, ktoré zastrešovali inštitúcie, ako Centrum voľného času z Banskej Bystrice (CVČ), Informačné centrum mladých Banská Bystrica (ICM) a Prokuratúra Banská Bystrica. Budeme radi, ak sa o informácie z aktivít naši žiaci podelia aj so svojimi blízkymi.

            Téma: Šikanovanie (a vzťahy medzi nami) - ICM: V. A, V. B, VI. A, VI. B

                  Drogy, alkohol, fajčenie - ICM: IX.B

                  Mobilné zariadenia a závislosť na nich - CVČ: VII.A, VII.B

                  Šikana - Prokuratúra: VII. A, VII. B, IX. A, IX. B

            Mgr. Zuzana Majchútová - koordinátorka prevencie

          • KARNEVAL

          • 8.2.2024 sa naši žiaci zabavili na karnevale. Súčasťou zábavy boli súťaže, tombola a vyhodnotenie najoriginálnejších masiek, najlepšieho tanečníka a kolektívu karnevalu 🎈🎭🎈. Mgr. H. Šutáková