• Veľká školská hra „ Sme Bystričania“

          • Tento školský rok sme hru venovali regionálnej výchove- našim tradíciám, zvykom, folklóru, tradičnej kuchyni, ale spoznávali sme aj historické, kultúrne či prírodné krásy nášho regiónu.Každý projekt bol niečim výnimočný, originálny. Pri riešení jednotlivých  projektových úloh sa spájali nielen triedne kolektívy, ale rozvinula sa i spolupráca školy a rodiny. Keďže na živote školy sa podieľajú i naši rodičia, snažili sme sa zapojiť do triednych aktivít aj ich. Výstupy nášho celoročného snaženia sme prezentovali pred porotou, ostatnými spolužiakmi, ale i pred našimi rodičmi na  žiackej konferencii.Víťazom sa stal každý, kto aspoň malým dielom prispel k naplneniu myšlienky Veľkej školskej hry.

        • Exkurzia do Osvienčimu
          • Exkurzia do Osvienčimu

          • 30.5. 2016 sa žiaci 9.ročníka zúčastnili exkurzie do bývalého koncentračného tábora v poľskom Osvienčime a Brezinke.

            Žiaci sa o holokauste dozvedeli na hodinách dejepisu a tentokrát mohli pochmúrnu atmosféru prežiť na vlastné oči. Tú umocňovalo aj zamračené, mierne upršané počasie.

            Počas 3,5 hodinovej prehliadky sa žiaci dozvedeli o histórii tábora, zverstvách, ktoré sa tam počas II. svetovej vojny odohrávali, videli množstvo fotografií, osobných vecí väzňov, priestory, v ktorých žili, plynové komory.

            Aj keď to bolo veľmi smutné, samotní žiaci si uvedomovali, že je veľmi dôležité, aby takéto miesta boli navštevované, spoznávané čo najväčším počtom ľudí s jediným posolstvom ...aby sa už nikdy viac nič podobné na svete neopakovalo.

                                                                                                                   Mgr. H. Šutáková

        • Deň otcov
          • Deň otcov

          • Deň otcov 2016

            Rodinu tvorí mama, otec a dieťa. Pripomíname si Deň rodiny, Deň matiek, Deň žien ale na otcov sa akosi zabúda. No Deň otcov si vo svete pripomínajú od roku 1925 a na Slovensku ho prvýkrát oslavovali v roku 1952. Sviatok otcov pripadá vždy na tretiu júnovú nedeľu. Deti v ŠKD pri ZŠ Pieninská 27, si ho pripomenuli tak, že oteckov pozvali na olovrant, ktorý im spolu s vychovávateľkami pripravili 21. júna 2016. K olovrantu oteckovia dostali aj pekný darček, posedeli so svojím dieťaťom. Ďakujeme ockom, ktorý sa mohli tohto podujatia zúčastniť, lebo vieme, že v dnešnej dobe to nie je ľahké.

              Anna Šopoňová, vedúca vychovávateľka

        • Historická noc 2016
          • Historická noc 2016

          • Pasovanie do vyššieho rytierskeho stavu

            Historickú noc v ŠKD, ktorá sa konala 17. júna 2016 absolvovali naši prváci ako nováčikovia. Tohto tradičného  podujatia sa zúčastnilo 46 prvákov a druhákov, ktorý v školskom klube detí plnili počas školského roka Výchovný program Mladý rytier 21. storočia. Spolu so svojimi vychovávateľkami a členmi skupiny historického šermu Berezun z Brezna,  strávili deti zaujímavú noc. Veľa sa dozvedeli, zašportovali si, zatancovali, kreslili a zabávali sa do polnoci. Najviac deťom učarovala streľba z kuše, boj s palicami a ohňová šou. Po streľbe zo stredovekej strelnej zbrane a po ohňovej šou nemohli deti ešte dlho zaspať. Plné nových zážitkov sa vracali v sobotu doobeda domov, všetky deti boli  počas večera pasované do vyššieho rytierskeho stavu. Po zaslúžených prázdninách budú deti v plnení výchovného programu pokračovať, aby dosiahli ten najvyšší titul – titul rytiera.

             Anna Šopoňová, vedúca výchovy

             

        • FLORBALOVÝ TURNAJ
          • FLORBALOVÝ TURNAJ

          • Už tradične každý rok ku dnu MDD organizujeme pre 2.- 4.ročník florbalový turnaj zmiešaných družstiev. A nebolo to inak aj tento škol.rok a 1.6. si zmerali sily štvrtáci,tretiaci aj druháci. Prváčikovia zatiaľ len povzbudzovali a spoznávali,čo ich bude čakať další rok. Víťazmi tohtoročného turnaja sa stala 4.A ,druhé miesto obsadila 3.B a tretie miesto 3.A trieda. Gratulujeme!

            Mgr. P. Baniatová

        • Exkurzia do Košíc.
          • Exkurzia do Košíc.

          • Dňa 26. 5. 2016, žiaci našej školy mali možnosť navštíviť  Letecké múzeum, ktoré  sa od roku 2002 nachádza v areáli Letiska Košice. 

            Je to technické múzeum poskytujúce prehľad o technickom vývoji lietadiel, leteckých motorov, prístrojov a informácií súvisiacich s letectvom.

            Unikátom je Galéria prezidentských lietadiel, ktorá vznikla aj vďaka podpore  bývalého prezidenta Slovenskej republiky Rudolfa Schustera, ktorý svojimi medzinárodnými  iniciatívami a osobným vkladom  pomohol získať vzácne originály lietadiel z európskych štátov, USA  i Číny.

            Múzeum  patrí k ojedinelým  nielen na Slovensku ale aj v Európe. ​           Mgr. Simona Bigasová, Mgr. Mária Bačíková

             

        • Účelové cvičenie OZO
          • Účelové cvičenie OZO

          • Dňa 31. 5. 2016 boli žiaci teoreticky zaškolení z dopravnej výchovy, zo zdravotnej výchovy, z ekologickej výchovy a z riešenia mimoriadnych situácií. Získali vedomosti, z ktorých boli dňa 1. 6. 2016 preskúšaní v rámci praktickej časti OZO. Počas teoretickej prípravy bol na škole vyhlásený cvičný požiarny poplach. Evakuácie sa zúčastnilo 317 žiakov a 36 zamestnancov. Zvládli to vo veľmi dobrom čase 00:02:30.

            Keďže sa 0Z0 konalo počas MDD, branno-športové aktivity boli nahradené zábavno-súťažnými aktivitami. Pani učiteľky telesnej výchovy pripravili pre žiakov veľmi zaujímavé zábavné súťaže. Žiakov zaujali a všetci sa aj dobre  pobavili.

            Účelového cvičenia v prírode sa zúčastnila aj špeciálna trieda. Jej žiaci v rámci svojich možností a schopností absolvovali všetky stanovištia aj súťaže.

            O  výsledkoch OZO boli žiaci informovaní prostredníctvom školského rozhlasu dňa 2. 6. 2016.

            Mgr. Zuzana Škvarková

        • Historická noc v ŠKD 2016
          • Historická noc v ŠKD 2016

          • Výchovný program Mladý rytier 21. storočia plnili deti zo školského klubu pri ZŠ Pieninská 27 v Banskej Bystrici už štvrtý školský  rok. Prvá Historická noc v ŠKD pre deti 3. a 4. ročníka  bola 15.  apríla  2016. Hosťom večera bola už tradične skupina historického šermu BEREZUN z Brezna. Pripravili sme nový program, aby sa deti nielen zabavili,  ale aj si zasúťažili. Deti boli rozdelené do piatich družstiev – panstiev a celý večer si svoje panstvo museli spravovať. V rôznych úlohách preukázali svoje znalosti z histórie, v rôznych súťažiach preverili svoju kondíciu, zručnosti a spoločne s rytiermi a dámami sa spolu zabávali. Mali sme víťazov i porazených, no to  dôležité nebolo.  Na druhý deň ráno deti odchádzali domov bohatšie o nové zážitky, vedomosti , skúsenosti i zručnosti.                                                                             

              Anna Šopoňová, vedúca výchovy

          • Raňajky pre mamičky

          • Deň matiek sa dostal do povedomia na prelome 19.a 20.storočia. Zásluhou Anny Márie Jarvisovej, ktorá v r.1907 navrhla vzdať hold svojej mame a všetkým mamám sveta. Kongres USA  vyhlásil 8.mája 1914 druhú májovú nedeľu za Deň matiek. Tento dátum sa rozhodli prijať za svoj vo väčšine krajín sveta.

                   Pre každého človeka je práve tá jeho mama najdôležitejšia na svete. Od detstva až po odchod z tohto sveta si nesieme v sebe neopakovateľný obraz svojej mamy. Mama je tá, ktorá odpúšťa,  chápe, poľutuje, pofúka boliestku a bude stále milovať svoje dieťa bez ohľadu na to, aké je.

                  Oslavu Dňa matiek si 5.mája 2016,tri dni pred druhou májovou nedeľou, pripomenuli aj deti, ktoré navštevujú školský klub detí so svojimi mamičkami a vychovávateľkami. Už niekoľko rokov pri príležitosti osláv tohto krásneho sviatku pripravujú  Raňajky pre mamičky. V slávnostnej atmosfére prinesie každé dieťa svojej mame raňajky a obdaruje ju vlastnoručne vyrobeným darčekom z lásky.

                  Účasť matiek na tomto podujatí každoročne stúpa. Táto skutočnosť teší nielen vychovávateľky, ale aj deti, ktoré takto môžu vzdať hold a poďakovať svojim mamám za lásku a každodennú starostlivosť.

             

             Základná škola, Pieninská 27,Banská Bystrica

             

             vychovávateľka ŠKD Katarína Zimeľová

        • TECHNICKÁ   SÚŤAŽ
          • TECHNICKÁ SÚŤAŽ

          • Dňa 17. 5. 2016 sa na pôde našej školy uskutočnila  technická súťaž žiakov  banskobystrických a zvolenských základných škôl.

            Súťaž bola zastrešená Asociáciou pre mládež, vedu a techniku - AMAVET. 

            Naši žiaci - Martin Tokár  a Viktória Sliačanová zo 7. A zvíťazili a ako družstvo sa umiestnili na 1. mieste ! Srdečne im gratulujeme!

            Mgr. Simona Bigasová

        • ROZKVITNUTÁ   ZÁHRADA
          • ROZKVITNUTÁ ZÁHRADA

          • 18. mája sa žiaci 7. A triedy zúčastnili súťaže v aranžovaní "Rozkvitnutá Európa". Spolu s ďalšími štyrmi základnými banskobystrickými školami vysadili v Europe vlastné kvetinové mini záhradky, o ktoré sa až do konca mesiaca budú starať, polievať ich aby mali dostatok vody. Tešia sa už na vyhodnotenie a aj na Mira Jaroša.

            Víťazná škola získa 500 € na nákup školských pomôcok. Pre žiakov z víťazného tímu je okrem toho prichystané aj ďalšie prekvapenie.

            Dúfame, že s našou záhradkou vyhráme!      Mgr. Simona Bigasová

        • TÝŽDEŇ   S  PRÍRODNÝMI  VEDAMI
          • TÝŽDEŇ S PRÍRODNÝMI VEDAMI

          • V dňoch od 9.5. do 12. 5. 2016 prebehol na našej škole Týždeň s prírodnými vedami. Vštci žiaci mali možnosťzapojiť sa do riešenia rôznych zaujímavých úloh z matematiky a tak získavať body za správne riešenie.Cez prestávku mohli tiež sledovať pokusy z fyziky a chémie.
            Do akcie sa zapojili takmer všetky triedy druhého stupňa , najviac však triedy 5. A a 6. B.
            Na prvých miestách sa umiestnili žiaci  Dominika Rusnáková a Hanka Zahradníčková z 5. B,
            Kristínka Mozolová zo 6. B a Martin Tokár zo 7. A.
            Srdečne  všetkým gratulujeme. 
            Vyučujúci matematiky
             
        • SÁSOVSKÝ  TROJBOJ
          • SÁSOVSKÝ  TROJBOJ

          • Dňa 4.5.2016 sa 24 žiakov prvého stupňa zúčastnilo tradičnej atletickej súťaže „Sásovský trojboj“.

            Žiaci  súťažili v hode,behu a skoku. Ako družstvo sme vybojovali 3.miesto a získali sme aj pohár. Darilo sa aj v súťaži jednotlivcov,kde žiak F.Heka z 2.A získal 1.miesto  a žiačky E.Majerová a B.Korčoková z 1.A získali  3.miesto.

            GRATULUJEME!

            Mgr.P. Baniatová

        • Exkurzia do Košíc
          • Exkurzia do Košíc

          • Dňa 12.5.2016 sa žiaci 2.-4.ročníka zúčastnili vlastivedno-prírodovednej exkurzie v Košiciach – metropole východného Slovenska. Navštívili sme zábavné technické múzeum Steelpark,kde si žiaci na praktických ukážkach mohli vyskúšať základné vedomosti z fyziky a prírodovedy.Po múzeu sme si boli pozrieť historické jadro mesta ako Dóm sv Alžbety,Urbanovu vežu,Jakabov palác,Štátne divadlo,spievajúcu fontánu,morový stľp aj uličku remesiel.Občerstvili sme sa na vychýrenej košickej zmrzline vo veľkej cukrárni a nezabudli sme zakúpiť aj nejaké darčeky pre seba a blízkych  na pamiatku.Naspäť sme sa vracali unavení,ale plní zážitkov.

            Mgr. P. Baniatová

        • Enviromentálna výchova, spolupráca s MŠ
          • Enviromentálna výchova, spolupráca s MŠ

          • Dňa  9.5.2016 našu školu navštívili deti z MŠ na Magurskej ulici v Banskej Bystrici. Predškolákov privítali žiaci VII.A triedy . S pani učiteľkami pripravili pre budúcich prvákov rôzne enviromentálne  a pohybové aktivity napr. triedenie a poznávanie rastlín a živočíchov,poznávanie zvukov zvierat, triedenie odpadu, prekonávanie prekážkovej dráhy,streľba loptičkou na bránu, cvičenia na obratnosť.Cieľom tohto podujatia bolo rozvíjať u detí kladný vzťah k prírode a k životnému prostrediu. Veď aj malé deti veľmi dobre vedia, kde patria odpadky a môžu prispieť k triedeniu odpadu a jeho recyklácii.

            Predškoláci hravo splnili všetky úlohy a odchádzali s veselým úsmevom na  spokojných tváričkách. Čoskoro sa vrátia do školy ako veľkí prváci.

            Mgr. Zdenka Ružániová, Mgr. Katarína Takácsová

        • Na bicykli bezpečne
          • Na bicykli bezpečne

          • Dňa 11. 5. 2016 sa žiaci V. A – Alex Jančíková, Janka Bučková, Damian Knoth, Samuel Sekáč a Patrik Mistrík zúčastnili okresného kola detskej dopravnej súťaže „Na bicykli bezpečne“. Súťaž sa konala v Centre voľného času Havranské 9. Súťažiaci absolvovali jazdu zručnosti na bicykli, písali test z pravidiel cestnej premávky, riešili križovatky a hľadali závady na bicykli. Na všetko dohliadali dopravní policajti. Naše družstvo sa umiestnilo na 4. mieste. Všetkým ďakujem za reprezentáciu školy.

                                                                                                                      Mgr Zuzana Škvarková

          • Vyhodnotenie zberu papiera.

          • Jarný zber papiera prebiehal na našej škole od 25.4. do 29.4. 2016 a bol veľmi úspešný.

            Do zberu sa za zapojili všetky triedy a spolu  nazbierali 8 930 kg odpadového papiera. Najusilovnejšie triedy II.A a VI.A  boli odmenené sladkou tortou. Zároveň boli odmenení sladkosťami a vecnými cenami  aj  jednotlivci, ktorí  priniesli najväčšie množstvo papiera.

            Ďakujeme všetkým, ktorí podporili túto aktivitu: žiakom, pedagogickým zamestnancom, pánovi školníkovi, a veľké poďakovanie vyslovujeme aj rodičom, ktorí pomohli svojim deťom pri zbere papiera.

            ĎAKUJEME :)

            Poradie jednotlivcov

               

            1.m

            Rastislav Škropek

            VII.A

            460 kg

            2.m

            Simona Kubíková

            I.A

            279 kg

            3.m

            Michaela Kaliská

            VI.A

            256 kg

            3.m

            Jakub Očenáš

            II.A

            256 kg

            4.m

            Šimon Zelník

            VI.B

            251 kg

            5.m

            Andrej Bako

            IV.B

            246 kg

             

            Vyhodnotenie triednych kolektívov

            Trieda

            kg

            Priemer

            Poradie

            I.stupeň

                 

            I.A

            835

            36,3

            2.

            I.B

            637,5

            31,88

            3.

            II.A

            1016

            56,4

            1.

            II.B

            345

            2,03

             

            III.A

            147,1

            9,81

             

            III.B

            179

            11,19

             

            IV.A

            81,5

            4,3

             

            IV.B

            513,5

            25,68

             

            II.stupeň

                 

            V.A

            750,5

            46,9

            2.

            V.B

            485,3

            32,35

             

            VI.A

            1079,5

            71,97

            1.

            VI.B

            393,3

            23,1

             

            VII.A

            953

            41,4

             

            VII.B

            1141

            45,6

            3.

            VIII.A

            186

            9,3

             

            VIII.B

            116,5

            7,8

             

            IX.A

            67

            3,2

             

            IX.B

            76,5

            3,32