• Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023.

          • V piatok dňa 30. júna 2023: 

            8,15 hod. nástup žiakov pred budovou školy.

            8,30 hod. Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023

            Do 10,00 hod. bude odovzdávanie vysvedčení v triedach.

            O 10,00 hod. sa uskutoční rozlúčka s absolventmi školy.

            V školskej jedálni sa bude obed vydávať od 10:30 do 11:30.

            ŠKD  bude v prevádzke do 12,00 hod.

          • Jazykovo-poznávací pobyt v Paríži

          • Žiaci 7.-9. ročníka vycestovali 22. mája 2023 do hlavného mesta Francúzska - do Paríža. Počas troch dní mali možnosť zoznámiť sa s francúzskou históriou a kultúrou, vidieť najznámejšie pamätihodnosti a skvosty Paríža. Očarila ich katedrála Notre Dame ,na ktorej stále prebieha rekonštrukcia,  ulica najluxusnejších svetových značiek Chámps-Élysées lemovaná stromami - najznámejší parížsky bulvár-  tiahnuci sa vyše kilometer od trblietajúceho sa obelisku na námestí Place de la Concorde až po úpätie Víťazného oblúka. Privítal ich aj majestátny Louvre -  stredoveká pevnosť, ktorá bola v 18. storočí galériou pre umelcov na štúdium starožitností a o 230 rokov neskôr sa stala najznámejším múzeom sveta. Videli Pantheón  a v jej blizkosti univerzitu Sorbona. Naskytol sa im krásny pohľad na Paríž aj z baziliky  Sacré-Coeur, ktorá je súčasťou slávnej štvrte umelcov Montmartre.  Z najvyššieho poschodia Eifellovej veže videli celý Paríž z vtáčej perspektívy. Romantický Paríž si vychutnali aj počas plavby po Seine. Posledný deň strávili v Disneylande - zábavnom parku, v ktorom si užili aktrakcie od výmyslu sveta. Celý deň prežili  v rozprávkovom svete, v ktorom víťazí dobro, všade je veselo, panuje dobrá nálada a  zábava...

            Vôňa a chuť makronky či croissantu všetkým našim cestovateľom navždy budú pripomínať nezabudnuteľné zážitky z prekrásneho Paríža.

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Od 22.6.2023 sa vyučovanie na 2. stupni skracuje na 5 vyučovacích hodín do 12:35 hod. Vedenie školy.

          • Exkurzia do Slovenského technického múzea v Košiciach.

          • Dňa 7.6.2023 sa žiaci 5.A, 5.B a 6.A v rámci krúžku AMAVET, zúčastnili exkurzie do Slovenského technického múzea v Košiciach. Všetci sme si vychutnali mnohé zážitky z objavovania. Nechýbal smiech a dobrá nálada.
            Žiaci sa v atraktívnom prostredí interaktívnym, hravým a zábavným spôsobom oboznámili s fyzikálnymi, mechanickými, optickými a elektrotechnickými javmi. Vyskúšali si optické klamy, 3D a 2D ilúzie, hlavolamy, magnetizmus, akustické a elektrické zariadenia. Dozvedeli sa, že v rámci múzea je tu umiestnených viac ako 100 interaktívnych exponátov. V rámci osobného voľna sme si pozreli aj niektoré architektonické dominanty
            Košíc : Dóm svätej Alžbety , Štátne divadlo, Urbanovu vežu na Hlavnom námestí.
            Domov sme sa vrátili obohatení množstvom zážitkov. Rovňanová S. , Žamborová E.

          • EKO - KONFERENCIA

          • Dňa 9. 6. 2023 sa v školskej jedálni uskutočnila EKO-KONFERENCIA. Konferencia bola vyústením celoročnej práce triednych kolektívov. Žiaci prvého a druhého stupňa svojich spolužiakov informovali o rôznych témach, ktoré súvisia s ochranou životného prostredia. Žiaci sa pochválili i vlastnými výrobkami z recyklovaného odpadu. Sme šťastní, že sme sa naučili veľa nových vecí, a že i vďaka nám sa "planéta Zem usmieva".

             

            Krátke videá z tohto podujatia nájdete tu:

          • Vážení rodičia budúcich prvákov.

          • Rozhodnutia o prijatí do 1. ročníka si môžete prevziať od 13.06. do 15.06.2023 v čase 7:30 – 15:00 hod. u p. tajomníčky ( iný termín po telefonickej dohode 048/4173258).

            PaedDr. Janka Prisažná, riaditeľ školy

          • Olympijský festival detí

          • Dňa 23. 5. 2023 sme sa zúčastnili na Olympijskom festivale detí.

            Reprezentovali nás žiaci a žiačky vo futbale, vybíjanej a atletike.

            Spomedzi našich žiakov sa umiestnil na 3. mieste Ondrej Halgaš v behu na 800 m.

            Ďakujeme všetkým žiakom za účasť a odvedené výkony.

            Mgr. Kurtulík

        • Návšteva v ekocentre „SOSNA“
          • Návšteva v ekocentre „SOSNA“

          • Na našej škole sa vzdelávajú nielen žiaci v enviromentálnej výchove,ale aj učitelia a zamestnanci školy. 

            V rámci projektu “Planéta Zem sa usmieva“ sme 18.5. navštívili ekocentrum Sosna v Družstevnej pri Hornáde pri Košiciach. Ekocentrum je najviac oceňované na Slovensku v rámci enviroprojektov. Dozvedeli sme sa nové zaujímavosti ako je napr. budovanie klimatickej záhrady pri škole,čím by sme prispievali k minimalizácii emisií skleníkových plynov a na druhej strane by sme podporovali pohlcovanie skleníkových plynov a vytvárali dobrú a zdravú mikroklímu. Inšpirovali sme sa tým,čo sme videli a zažili. Tešíme sa,že naše poznatky využijeme nielen pri  práci sdeťmi a tak prispejeme k ochrane životného prostredia a zároveň si skrášlime okolie školy v duchu envira. 

            Vzdelávanie splnilo naše očakávania. Získali  sme novévedomosti a skúsenosti pre našu prácu so žiakmi. 

            Mgr. P. Baniatová (koordinátor projektu) 

          • Naši žiaci boli úspešní v regionálnom kole 12. ročníka IQ olympiády.

          • Mensa Slovensko zorganizovala tento školský rok už 12. ročník IQ olympiády, ktorá prebieha v troch kolách - v školskom, regionálnom a celoslovenskom. Do 12. ročníka súťaže IQ olympiáda sa zapojilo 12 622 žiakov zo 770 základných škôl a osemročných gymnázií z celého Slovenska.

            Regionálne kolo Stred sa tento školský rok uskutočnilo 17. mája 2023 na Strednej zdravotníckej škole v Banskej Bystrici. Do regionálneho kola postúpilo 80 najlepších riešiteľov školského kola z každého regiónu  Západ, Stred a Východ - spolu 240 žiakov a študentov.

            Z našej školy, zo školského kola, postúpili dvaja žiaci z IX. A triedy - Kristián Murgaš a Lenka Syrná. 

            V konkurencii najlepších žiakov zo ZŠ a osemročnách gymnázií, ktorí postúpili do tohto kola, dosiahli vynikajúce umiestnenie. Kristián Murgaš sa umiestnil na 16. mieste a Lenka Syrná na 32. mieste. Srdečne gratulujeme!

            Súťaž pokračuje 12.6.2023 na Zvolenskom zámku, celoštátnym finálovým kolom, do ktorého postupuje prvých 20 z výsledkovej listiny z každého regiónu - spolu 60 žiakov a študentov z celého Slovenska. 

            Vynikajúca správa je, že medzi postupujúciml do celoslovenského kola je aj náš žiak KRISTIÁN MURGAŠ z IX. A triedy.

            Výsledková listina: https://iqolympiada.sk/vysledky-regionalneho-kola-stred/

            Mgr. K. Takácsová

          • PLANÉTA ZEM SA USMIEVA

          • V sobotu, 13. mája sa v areáli našej školy uskutočnilo podujatie s názvom Planéta Zem sa usmieva. Podujatie slávnostne otvorila riaditeľka školy PaedDr. Janka Prisažná za účasti zástupcu primátora mesta  BB  Ing. M. Majlinga, poslancov mesta  Mgr. M. Molitorisa a Ing. M. Lichého, vedúcej ŠÚ mesta BB RNDr. J. Odrobiňákovej. V rámci podujatia mali návštevníci možnosť pozrieť si množstvo sprievodných aktivít v oblasti environmentálnej výchovy. Nechýbali ukážky výtvarných prác žiakov na tému životné prostredie a recyklácia, možnosť zapojiť sa do eko SWAPu – výmeny oblečenia, kníh, či hračiek a pod. SWAPom sme pomohli nielen našej prírode, ale v spolupráci s Medzitrhom práce v BB aj rodinám v núdzi. Podujatie sa nieslo v príjemnej atmosfére. Vyvrcholením programu bola tombola a občerstvenie pre všetkých účastníkov podujatia, o ktoré sa postarali rodičia žiakov. 

            Mgr. E. Žamborová

          • Vedecká hračka na našej škole.

          • V týždni od 24.4 do 28.4. 2023 sa na našej škole uskutočnila výstava vedeckej hračky, s názvom KALEIDOSKOP - vedecká hračka.

            Žiaci prvého aj druhého stupňa sa dosýta pohrali s vedeckými hračkami. Vedecká hračka je hračka, ktorá približuje, demonštruje alebo nápadne využíva prírodnú zákonitosť, či jav.

            Je to hračka určená na poznávaciu hru. Hru s netradičnými hračkami, hrami a jednoduchými fyzikálnymi neškolskými experimentmi, ktorá poteší aj dospelých. Žiaci si mohli vyskúšať vyše 100 hračiek, hier a hlavolamov.

            Rozmanité profesionálne hračky: vyvolávajúce spomienky (kaleidoskopy) a inšpirujúce k pokusom (najstarší telefón), klasické (jojo) a moderné (hologram), veľké (bocian) a malé (guľatá kocka), praktické (frndžala) a suvenírové (vĺčik), patentované (plazmatická guľa) a chránené autorským právom (anaglyfy), slovenské (preklápačka) a zahraničné (UFO-disk), a mnoho ďaľších.

            Výstavy sa zúčastnili aj predškoláci z MŠ Magurská a MŠ Karpatská a veľmi sa im páčilo.

            Počas celého týždňa sa o prezentáciu výstavy postarali , žiaci 7.A triedy, za čo im patrí vďaka.

            Mgr. S. Rovňanová 

          • Konferencia "Bezpečne na nete"

          • Dňa 17. 4. 2023 sa u nás v škole v šiestom ročníku konal workshop na tému bezpečnosti na internete a rozpoznávania falošných správ – hoaxov. Odmenou pre najaktívnejších žiakov bola účasť na konferencii, ktorá sa konala 5. 5. 2023 na fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov UMB. Žiaci si prezreli priestory fakulty, zúčastnili sa prednášok a komentovanej prehliadky múzea SNP, vyšli až hore na hodinovú vežu a za prejavenú odvahu ich dole čakala sladká odmena zmrzlina. Mgr. L. Sláviková

          • Návšteva MŠ

          • Trieda 2. B v rámci spolupráce medzi ZŠ Pieninská 27 a MŠ Karpatská a MŠ Magurská navštívila v dňoch 25. 4. 2023 a 27. 4. 2023 spomínané MŠ. Žiaci predviedli predškolákom krátke spevácko-tanečné vystúpenie, kde si s nimi pod taktovkou vychovávateľky Mgr. I. Káčerovej zaspievali a zatancovali  aj predškoláci. Potom triedna učiteľka PaedDr. E. Daridová a školská špeciálna pedagogička Mgr. I. Piklová s predškolákmi realizovali hravé aktivity, ktorých východiskom bol stimulačný program na rozvoj schopností dieťaťa. S predškolákmi a ich pani učiteľkami a pánom učiteľom. sme strávili veľmi príjemné dopoludnie.

          • Enviro deň 13. 5. 2023

          • PRAVIDLÁ

            Priniesť môžete DÁMSKE – PÁNSKE – DETSKÉ oblečenie, školské potreby a knihy!

             VSTUPNÉ NA SWAP: 2€/5€ (pre tých,ktorí nedonesú veci)

            (vstupné platí aj pre tých, ktorí chcú oblečenie iba doniesť. Ak však nemáte záujem swapovať, odporúčame radšej využiť kontajnery na zber oblečenia od Humana)

            Pre tých, ktorí idú swapovať prvý raz alebo by si to len radi zopakovali –– čo je to SWAP?

            SWAP v preklade z angličtine znamená výmena, v našom prípade je to výmena oblečenia. Stačí prísť, priniesť oblečenie, ktoré nenosíte a len tak vám stojí v skrini a za odmenu si zo spoločného obehu môžete odnesť také, ktoré využijete.Platí to aj pre školské potreby a knihy.

            SWAP je jedným z alternatívnych spôsobov získavania "nových" vecí. Pravidelnou organizáciou SWAPov dávame verejnosti možnosť, najskôr vyskúšať alternatívne spôsoby nakupovania pri hľadaní vysnívaných kúskov. V prípade, že si svoj kúsok takto nenájdu, môžu potom navštíviť klasický obchod.

            Cieľom SWAPov je dostať nenosené, krásne oblečenie a  nielen oblečenie,z našich skríň naspäť do obehu. To z krátkodobého hľadiska uspokojuje našu potrebu mať niečo "nové". A z dlhodobého hľadiska znižuje dopyt po niečom novom a teda znižuje objem výroby, a tak  šetrí energiu, prírodu  i naše peňaženky.

            AKO TO FUNGUJE?

            Náš SWAP je zameraný na výmenu oblečenia, školských potrieb a kníh. SWAPujeme dámske, pánske aj detské oblečenie, zánovné školské potreby a knihy.

            Oblečenie a iné veci, ktoré na SWAP postupne nosia všetci účastníci, putuje do spoločného obehu. Z neho si každý môže odniesť čokoľvek, čo nájde, čo potrebuje alebo čo sa mu zapáči. Nejde teda o výmenu kus za kus.
            Oblečenie a veci sa na SWAPe vymieňajú (ak by ste svoje veci chceli predať, vyskúšajte iný spôsob).

            Aké veci môžem priniesť na SWAP?

            Oblečenie, školské potreby a knihy, ktoré chcete SWAPovať musia byť vo výbornom stave. Voňavé, čisté, pekné a nepoškodené. Také, ktoré by ste dali svojej dobrej kamarátke alebo kamarátovi.

            Na SWAP nie je možné veci len priniesť, bez zaplatenia vstupného. Ak máte doma oblečenie, ktoré Vám už neslúži a chcete sa ho zbaviť zadarmo, môžete využiť zberné kontajnery na textil. Opotrebované oblečenie z nich sa po vytriedení odovzdáva recyklačným spoločnostiam.

            Koľko vecí môžete priniesť?
            Priniesť môžete najviac 2 tašky - vytriedeného, krásneho, čistého a voňavého oblečenia, zánovné školské potreby a knihy.

            Čo sa stane s vecami, ktoré ostanú?
            Oblečenie a školské potreby, ktoré si nenájdu nového majiteľa odovzdáme spoločnosti Ekocharita Slovensko Slovensku / Zber oblečenia / Ekológia a Charita a knihy poputujú buď do školskej knižnice,alebo sa spotrebujú a zrecyklujú do nových výrobkov,ktoré vyrobia žiaci.

          • U P O Z O R N E N I E !!!

          • Upozorňujem žiakov a rodičov na skutočnosť, že od 1. 5. 2023 musia mať všetky deti pri výdaji obeda čipovú kartu a obed si odčipnúť. Neodčipnutý obed bude z kreditov na konci mesiaca odpočítaný plnou sumou. I. st. 2,50 € a II. st. 2,70 €.

            Rovnako treba pri neprítomnosti dieťaťa obed odhlásiť.

            Nárok na štátnu dotáciu má dieťa ak je prítomné v škole a obed odoberie!

             

            Chudáčiková