• Školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín

          •  v I. kategórii 

            V pondelok 30. januára 2023 sa uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v I. kategórii.

            Všetci recitátori poézie a prózy prispeli svojimi výkonmi k umeleckému zážitku, ktorý svojim spolužiakom -divákom sprostredkovali.

            V okresnom kole nás budú reprezentovať víťazi, ktorým už dnes držíme palce.

            Umiestnenie súťažiacich:

                                               POÉZIA                            PRÓZA

            1.m                           Liana Krákora,  IV.B         Barbora Miadoková, IV.B

            2.m                           Ema Adamová, III.A         Ivan Miliukov, III.A

                                                                                         Marko Žembery, II.B

            3.m                           Jakub Filkor, III.A              Jerguš Legéň, III.A

                                             Tamara Flosníková, II.B  Vivien Lenkeyová, II.B


            Mgr. Dana Bugáňová

          • Detská atletika v ŠKD

          • Medzi priority našej školy patrí výchova a vzdelávanie detí vo všetkých oblastiach vývoja osobnosti, počas celého dňa. Šport a pohyb je neoddeliteľnou súčasťou zdravého vývoja dieťaťa, veď nie nadarmo sa hovorí v zdravom tele zdravý duch. Detská atletika v ŠKD prispieva k plneniu cieľov našej školy aj v poobedňajších hodinách a vďaka materiálnemu zabezpečeniu telocvične si to deti včera maximálne užili!

          • Zážitkové učenie ANJ na SOŠ pod Bánošom

          • V rámci projektu spolupráce s SOŠ pod Bánošom vybraní žiaci 6.A a 6.B triedy absolvovali interaktívnu hodinu s témou Spoznávaj exotické zvieratá a plazy priamo v priestoroch partnerskej školy. Hodina prebehla pod dohľadom ich skúseného zoológa a anglického lektora.  

            Žiaci si osvojili cudzojazyčnú slovnú zásobu súvisiacu s uvedenou témou a mali možnosť vidieť a dotknúť sa niektorých plazov a zvierat. 

            Mgr. Árvaiová Andrea – vyučujúca Anj 

          • Kurz prvej pomoci pre našich žiakov

          • Študenti Slovenskej zdravotníckej univerzity Fakulty zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici prišli našich žiakov naučiť ako sa dáva prvá pomoc. Žiaci si mohli teoretické vedomosti, ktoré získali počas prednášky a diskusie vyskúšať v praxi.

          • Moderná a inkluzívna škola 21. storočia

          • je názov nášho školského projektu, ktorý je realizovaný vďaka financovaniu z medzinárodného  programu Európskej únie Erasmus+.

            Jeho hlavným cieľom bolo nielen získať, ale aj prehĺbiť vedomosti a zručnosti  pedagógov v oblasti inklúzie a ich neustála snaha o vytvorenie rovnakých podmienok pre všetkých žiakov školy bez akýchkoľvek rozdielov.

            Tento krátkodobý projekt je realizovaný od 1. júna 2022  a končí o pár dní - 31. januára 2023.

             Jeho uskutočnenie prebiehalo vo viacerých krokoch.

            Prvým bol študijný pobyt pedagógov v Taliansku v júni a júli 2022. V historickom Alghere strávili týždeň, počas ktorého sa zdokonaľovali v anglickom jazyku, spoznávali kultúru a históriu mesta i krajiny. Zúčastnili sa kurzov, ktoré boli zamerané na rozvoj kompetencií a zručností v oblasti inkluzívneho vzdelávania žiakov, venovali sa témam ako šikanovanie, trauma, komunikačné zručnosti, terapeutické prístupy v  edukácii, dyslexia, neuroveda, problémové správanie a bezpečné školské prostredie.

            V druhej etape pedagógovia svoje získané poznatky a zručnosti odovzdali svojim kolegom – pedagógom školy, ale uskutočnili aj míting s kolegami z iných škôl. Pre žiakov školy a ich rodičov zorganizovali zábavné- poučné popoludnie a samotní žiaci sa prezentovali svojimi peknými a tvorivými vystúpeniami v sásovských materských školách a v Domove sociálnych služieb KOMPA.

            Na škole pôsobí inkluzívny tím, ktorého členkami sú aj špeciálna pedagogička a školská psychologička. Od septembra sa stretáva raz do týždňa a jeho hlavnou náplňou je riešenie konkrétnych problémov žiakov a ich prevencia.

            Celý pedagogický zbor využíva nadobudnuté kompetencie v oblasti inklúzie dennodenne vo výchovno-vzdelávacom procese a neustále sa snaží v tejto oblasti zdokonaľovať, aby sa všetci žiaci cítili v škole príjemne a bezpečne.

            Realizáciou projektu naša škola pokročila zase o krok bližšie v budovaní ŠKOLY BEZ BARIÉR.

          • Napísali o nás...

          • Škola, ktorá vedie k rešpektu k ľuďom, aj k prírode

            Základná škola Pieninská z Banskej Bystrice navštevuje viac ako tristo žiakov, z toho 40 žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Na tejto škole sú žiaci vedení k rešpektu a úcte nielen voči ľuďom, ale aj k prírode naokolo nie cez poučky, ale vlastnú skúsenosť. Vzťahy medzi žiakmi a učiteľmi sú vrelé, otvorené a rešpektujúce. Aktivity, ktoré sa na škole realizujú posilňujú pocit spolupatričnosti a zodpovednosti za iných, aj za svet okolo nás.

             

            celý článok nájdete tu