• Projekt URBACT – česko-slovenská iniciatíva Onstage

          • Jedným z cieľov našej ZŠ je Inkluzívne vzdelávanie - podpora žiakov so zdravotným znevýhodnením, rôznymi formami porúch učenia, alebo správania, ktorej pomocný nástroj je inklúzia. Naša škola sa zapojila do medzinárodného projektu ERAZMUS + so školským projektom, ktorý nesie názov INKLUZÍVNA ŠKOLA 21.STOROČIA. V rámci tohto projektu sme sa v marci 2022 zapojili do česko – slovenskej iniciatívy Onstage do projektu URBACT. Hlavným mottom projektu URBACT je, že hudba zbližuje a spája ľudí, preto sme vytvorili hudobno-tanečnú triedu, kde prostredníctvom hudobných aktivít, vedieme deti k uvedomeniu si inakosti, láskavosti, rešpektu, radosti, spolupráci a pochopeniu, že všetci sme súčasťou a prínosom pre spoločnosť. Hudba a pohyb navodzuje radosť a šťastie.

            Tieto pozitívne pocity pomáhajú žiakom zažiť pocit úspešnosti a posunutie v rámci svojich možností vpred vo vyučovacom procese. Cieľom aktivít je taktiež vzbudiť u detí túžbu učiť sa a spoznávať. Do aktivít sme zakomponovali aj výuku angličtiny, kde sa deti prirodzenou a hravou formou učia cudzí jazyk. Vďaka projektom Erazmus + a Onstage Urbact, sme začali cestu k inklúzii, kde chceme dokázať že nám záleží na otvorenejšej spoločnosti, rešpekte voči inakosti, búraní predsudkov a vnímavosti k rôznym potrebám. Naša snaha zaradiť princípy inklúzie do výchovno – vzdelávacieho procesu,  nám priniesla titul Vnímavá škola, ktorý sme s hrdosťou prijali dňa 9.12.2022 a stali sa tak jednou zo štyroch ocenených škôl z celého Slovenska.

            Posledné aktivity:

            • 15.12.2022 Vystúpenie v DSS Kompa, Banská Bystrica
            • Spolupráca s MŠ Magurská a MŠ Karpatská (november/december 2022)

            Ivica Káčerová

          • Oznam školskej jedálne

          • O Z N A M

            Na základe schváleného VZN Mesta Banská Bystrica č. 15/2022 o určení výšky príspevkov pre školy a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Banská Bystrica, schválené uznesením MsZ č. 14/2022 dňa 13. 12. 2022, účinného od 1. 1. 2023 sú poplatky za stravovanie nasledovne:

             

            I. st.    cena obeda  1,70€ + 0,80 € réžijný poplatok ku každému obedu – spolu 2,50 €

            II. st   cena obeda  1,90€ + 0,80 € réžijný poplatok ku každému obedu – spolu 2,70 €

            Vplyvom navýšenia si každý pracujúci rodič môže od 1. 1. 2023 uplatniť daňový bonus vo výške 140 € na 1 dieťa. Spolu s rodinnými prídavkami v sume 60 € tak bude disponovať so sumou 200 € na jedno dieťa mesačne (x počet detí). 

             Pre porovnanie, v roku 2022 mohol  pracujúci rodič disponovať  daňovým bonusom + rodinnými prídavkami   vo výške 100 € na 1 dieťa. V roku 2023 ide o 100% nárast.

            Aj napriek navýšeniu jednotlivých poplatkov v školách a školských zariadeniach bude musieť mesto ako zriaďovateľ dofinancovať chýbajúce výdavky na zabezpečenie prevádzok jednotlivých zariadení.

            V prípade priemerných výdavkov na 1 dieťa v rámci  školskej jedálne v ZŠ po odpočítaní prostriedkov na originálne kompetencie a  poplatkov od rodičov po zvýšení v zmysle návrhu VZN, i tak bude na 1 dieťa chýbať cca 77 Eur.

            Rodičia detí, ktoré sú v hmotnej núdzi alebo na hranici životného minima potrebujú nanovo prehodnotiť na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny svoje finančné príjmy.  Najneskôr do utorka 20.12.2022 predložiť potvrdenie o posúdení príjmu domácnosti vedúcej školskej jedálne a zároveň požiadať o neuhrádzanie réžijných nákladov pre deti v hmotnej núdzi a v prípade životného minima požiadať o odpustenie 50 % réžijných nákladov.

            Réžijné poplatky budú použité na dofinancovanie - miezd, odvodov, energií, nákup inventáru (hrnce, taniere, poháre, príbor, pracovné stoly...), nákup čistiacich a dezinfekčných prostriedkov, nákup strojov, prístrojov a zariadení, zabezpečenie softwaru, modernizáciu techniky v školských kuchyniach a jedálňach, ich opravy  a revízie, nákup osobných  ochranných pracovných prostriedkov, odvozu biologického odpadu, pravidelnej údržby priestorov vrátane maľovania a pod.

            Prosím, aby ste si aj naďalejsledovali výšku kreditu a prihlasovanie na obedy.

            Akékoľvek iné otázky a dotazy u vedúcej školskej jedálne na t. č.: 048/417 53 73

              

            Chudáčiková Ľubica

            vedúca školskej jedálne

          • Christmas Tree Decoration

          • V rámci projektu „Christmas Tree Decoration“ si žiaci z rôznych európskych krajín pripravili vianočné dekorácie a tiež vytvárali prezentácie. V prvej prezentácií bolo za úlohu predstaviť svoju školu, región a krajinu. V druhej prezentácií žiaci opisovali ako prežívajú vianočné sviatky a aké tradície sú typické pre ich krajinu. 

            Naša škola sa taktiež zapojila do tohto projektu a odoslali sme 25 dekorácií do 25 rôznych škôl v zahraničí (Talianska, Anglicka, Španielska ...) spolu s dekoráciami sme odoslali aj prezentácie o našej škole, meste a našej krajine a vianočných zvykoch.

            Dekorácie od našich partnerov môžete vidieť na našom vianočnom stromčeku.

            Mgr. A. Árvaiová

          • Aj naša škola je VNÍMAVÁ

          • Ešte v školskom roku 2020/2021 sa naša škola zapojila do projektu Vnímavá škola.

            Naša škola bola nominovaná a 9.12.2022 sme sa zúčastnili slávnostného oceňovania Vnímavých škôl a stali sa súčasťou Vnímavej komunity. Stretnutie malo kúzelnú atmosféru.

            Certifikát sme si prevzali od riaditeľa EDUMY Ondreja Mlynára.

            Každý z účastníkov dostal drobný darček, malé keramické srdiečko - a čo bolo na ňom výnimočné? Vyrobila ho nevidiaca keramikárka Soňa Zelisková.

            Za fotografie z podujatia vďačíme nepočujúcemu fotografovi Adamovi Kováčovi. Pokračujme v načatej ceste k inklúzii. To čo je pre niekoho iné, zvláštne - je pre nás výnimočné.

            Mgr. Lucia Sláviková

          • Myslíme na našich seniorov...

          • V októbri, ktorý je Mesiacom úcty k starším, naše deti spolu s vyučujúcimi vyrobili krásne pozdravy a priania.

            V decembri sme sa zapojili do nádherného projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok".

            Deti spolu so svojimi rodičmi a známymi, pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci  pripravili

            59 krabíc, ktoré naplnili rôznymi milými drobnosťami.

            Veríme, že aj toto je cesta, ako z našich detí vychovať citlivých a empatických ľudí. Mgr. H. Šutáková

          • Oznam pre rodičov

          • Vážení rodičia, zákonní zástupcovia, 

            V uplynulých dňoch sa denne zvyšuje percento chýbajúcich žiakov. Pri dosiahnutí počtu chýbajúcich žiakov nad 20%,  RÚVZ odporúča zatvoriť školu.  

            Obraciam sa na Vás so žiadosťou, aby ste našich žiakov, Vaše deti, poučili o ochrane zdravia, o potrebe zvýšenej dezinfekcie (umývanie rúk).  V prípade objavenia sa príznakov respiračných chorôb, neposielajte žiakov do školy! 

            V prípade ak sa percento chýbajúcich žiakov zvýši nad 20%, RÚVZ odporučí uzavrieť školu, vyhlásia sa „chrípkové prázdniny“ . Budeme postupovať v zmysle metodického usmernenia č.15/2005 MŠVVaŠ SR, ktoré bolo RÚVZ doručené a je stále platné. 

            Vedenie ZŠ

        • Školské kolo olympiády v ANJ
          • Školské kolo olympiády v ANJ

          • 22. november bol v aktuálnom školskom roku dňom konania olympiády v anglickom jazyku. Jej prvá časť testovala zručnosti prihlásených žiakov v gramatike, slovnej zásobe, čítaní s porozumením a posluchu a druhá časť preverila ich konverzačné schopnosti.

            Výsledky :

            Kategória 1A / 5.-7. ročník / :

            1. miesto – Valentína Slamová - 6. A

            2. miesto – Sára Piatriková – 6. B

            3. miesto – nebolo udelené

             

            Kategória 1B / 8.-9. ročník/ :

            1. miesto – Peter Taraj – 9. A

            2. miesto – Lenka Syrná – 9. A

            3. miesto – Oliver Ján Krajči – 8. B

            Všetkým prihláseným ďakujeme za účasť, umiestneným blahoželáme a víťazom držíme palce v reprezentovaní školy v okresnom kole.

            PaedDr. Beáta Malachová

          • Mikuláš

          • Mikulášku, dobrý strýčku,

            modlím sa ti modlitbičku,zlož tú svoju plnú tašku,daj nám z darov tvojich trošku,či koláča makového,či koníka medového.Veď ty svätý Mikuláš,veľa dobrých darov máš.

            Vitaj, vitaj Mikuláš, čo v batohu pre nás máš?

            Cukríky i čokoládky a či dáky perník sladký?

            Celý rok sme poslúchali, aj si uši umývali.

            Žiaden z nás sa nebil veru, na kolene nemal dieru.

            Tak ako sme sľúbili, všetci sme sa ľúbili.

            Rýchlo, rýchlo rozbaľ vrece, nikto z nás už čakať nechce.