• Envirofilm/Ekotopfilm
          • Envirofilm/Ekotopfilm

          • Dňa 25. októbra 2021 sa žiaci 8.A a 9.A zúčastnili projektu Junior festival, ktorý je súčasťou jesennej časti Ekotopfilm festivalu.

            Projekt Junior festival je so svojim programom v dopoludňajších hodinách určený pre žiakov a študentov základných a stredných škôl.

            Do vybraných miest Slovenska prináša reálnu environmentálnu výchovu. Snahou organizátorov je pútavou formou deti inšpirovať a nabádať ich k zodpovednejšiemu správaniu a lepšiemu vzťahu k životnému prostrediu, a to  prostredníctvom  filmového plátna a zábavných sprievodných aktivít.

            Počas jesene 2021 sú témy pre junior festival:

            – plytvanie potravinami

            – uhlíková stopa

            – odpady v kanalizácii

            –  slovenská divočina.

            Prvú polhodinu sme si pozreli súbor krátkych filmov o našej prírode a zvieratkách, o znečisťovaní životného prostredia, o závislostiach na mobiloch a v  druhej časti prezentáciu so sprievodným slovom o konkrétnej činnosti a aktivitách ľudí, ktorí sa priamo podieľajú na ochrane prírody a zvierat žijúcich v nej.

            Žiačky 9.A triedy, Mgr. Takácsová

             

             

             

             

        • Týždeň zdravej výživy
          • Týždeň zdravej výživy

          • Pri príležitosti Svetové dňa výživy sme sa v októbri celý týždeň  venovali aktivitám, ktorými žiakov vedieme k upevňovaniu správnych stravovacích návykov a k zdravému životnému štýlu. Deti si pripravovali chutné ovocné a zeleninové šaláty. Z ovocia a zeleniny kreatívne tvorili rôzne postavičky. Nosili sme si mliečne desiate, urobili sme si výstavky ovocia a zeleniny. Žiaci vytvorili veľa pekných výtvarných prác, ktorými si vyzdobili  priestory tried.

                    

              Mgr. Katarína Jarinová

        • Mesto Banská Bystrica
          • Mesto Banská Bystrica

          • Mesto Banská Bystrica – srdce stredného Slovenska, to naše rodné mesto.  V projekte žiaci 3.A prezentovali krásy, osobnosti a históriu svojho rodného mesta.

                    Mgr. Katarína Jarinová, tr. uč.

        • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU
          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU

          • Aj napriek pretrvávajúcej pandemickej situácii sme sa opäť zapojili do Európskeho týždňa športu od 23.9.- 30.9.2021 aktivitou „Skáčeme pre zdravie“. Využili sme ešte pekné jesenné počasie na pohybovú aktivitu hlavne vonku, ale už aj v telocvični.Súťažili medzi sebou triedy 1. a 2.stupňa o to, ktorá trieda naskáče najviac skokov. Do aktivity sa zapojili i naši prváčikovia,ktorí sa veľmi snažili, pretože sa ešte len učia skákať cez švihadlo, za čo majú veľkú pochvalu.

            Takže výsledky súťaže sú nasledovné:

            1.miesto – 4.A – 548 skokov ................................... 8.A – 927 skokov

            2.miesto – 3.A – 458 skokov ................................... 5.B – 689 skokov

            3.miesto – 3.B – 399 skokov ................................... 7.A - 688 skokov

            4.miesto – 2.A – 332 skokov .................................... 6.A – 650 skokov

            5.miesto – 1.A – 144 skokov ..................................... 5.A – 557 skokov

            6.miesto – 1.B – 77 skokov ...................................... 7.B – 391 skokov

            7.miesto – 2.B – v karanténe .................................... 9.A – 323 skokov

             

            Všetkým zúčastneným gratulujeme k dosiahnutým výsledkom,ktorými urobili niečo pre svoje zdravie a kondičku!

            Mgr. P .Baniatová (koordinátor súťaže)

        • Úprava zelene pred školou
          • Úprava zelene pred školou

          • Deti zo školského klubu pokračovali s úpravou priestoru pred školou. Opäť posadili kríky pod vedením skúseného lesníka, ktorý s naším klubom spolupracuje. Deti si skúsili čistenie, rýľovanie, sadenie, polievanie či iné práce na pozemku. Aj takto chceme v školskom klube spájať teoretické poznatky s praxou. Snáď nikto nezničí snaženie týchto detí a dlho sa budeme tešiť z výsledkov ich práce.

            Anna Šopoňová, vedúca výchovy

        • ŠKD -  výuka anglického jazyka
          • ŠKD - výuka anglického jazyka

          • Hravá angličtina. Učenie sa cudzieho jazyka nemusí byť len nuda. V ŠKD podporujeme u detí chuť a najmä radosť z učenia sa angličtiny. Prirodzenou a zábavnou formou cez pesničky, básničky, hry, rozprávky, výtvarné aktivity, všetkými zmyslami spoznávame a upevňujeme cudzí jazyk.  Takto sme začali v 5. oddelení a viac videí a fotiek z ostatných oddelení už čoskoro...

             Ivica Káčerová, vychovávateľka

        • Prázdninová činnosť v ŠKD
          • Prázdninová činnosť v ŠKD

          • Prázdninová činnosť v ŠKD

            V rámci letnej činnosti sme v dňoch 1. - 9.7.2021 poznávali Slovensko. Celoročný projekt Milujeme Slovensko a tému z výchovného programu Dovolenka na Slovensku  sme tak letnou činnosťou uzavreli. Deti si zopakovali históriu BB, vyskúšali hrnčiarske remeslo, prešli náučný chodník v Laskomerskej doline, oboznámili sa s históriou i súčasnosťou Žiaru nad Hronom, Turčianskych Teplíc, Žiliny, navštívili hrad Budatín, ktorý prešiel kompletnou rekonštrukciou. S radosťou môžem povedať, že výborné správanie detí ocenili aj šoféri autobusov, sprievodcovia vo vlakoch i cudzí návštevníci kúpalísk. My, vychovávateľky, sme boli spokojné a dúfam, že aj deti a ich rodičia.

             Anna Šopoňová, vedúca výchovy

        • Španielsky študent na hodinách anglického jazyka.
          • Španielsky študent na hodinách anglického jazyka.

          • V rámci dňa európskych jazykov prijal naše pozvanie na hodiny anglického jazyka študent matematiky na UMB zo Španielska.

            Na hodinách predstavil žiakom svoju krajinu prezentáciou v angličtine. Následne mali žiaci priestor na kladenie otázok, vyskúšali si dialógy v španielskom jazyku, vypočuli krátky text v španielčine a tiež slovenský text čítaný lektorom, ktorý slovensky nerozpráva.

            Takto zostavený obsah hodiny dal priestor žiakom nielen naučiť sa niečo nové, ale aj zabaviť sa, spoznať zaujímavého človeka a odniesť si zážitky z hodiny angličtiny, ktorá bola určite príjemným spestrením tých klasických.

             

            (p. uč. Kurtulík a p. uč. Malachová)

        • ZBER PAPIERA
          • ZBER PAPIERA

          • Základná škola,  Pieninská 27

            organizuje

             

             

            Z B E R       P A P I E R A

             

             

            od 18.10.  do 22.10. 2021

            ráno 7,00 – 8,00 hod    poobede   14,00 – 17,00 hod

             

            Prosíme papier triediť. Budú pristavené 2 kontajnery. Jeden kontajner na knižný a písací papier, letáky, noviny, časopisy, zošity, ......

            Druhý kontajner na kartóny a pod. Z toho dôvodu prosíme aby ste nebalili papier do kartónových krabíc.  Papier prineste zviazaný.

            Ďakujeme