• Dental alarm – starostlivosť o zúbky

          • Pekný úsmev, ktorý  žiari na tvári človeka je jeho vizitkou. Aby ten úsmev bol  naozaj taký žiarivý, treba sa o zuby starať už od najútlejšieho veku. So starotlivosťou o ne musíme začať  čo najskôr, pretože sladkých lákadiel, ktoré zúbky ohrozujú hlavne u deti je veľa.

            Veľmi dôležitá je hlavne správna technika čistenia a prevencia. Na besedu sme si preto pozvali  študentky  SZU, aby deťom objasnili a ukázali ako  a prečo sa o zúbky treba starať. Po poučných informáciach si deti zasúťažili, a potom si aj oni svoje zúbky pekne vyčistili. Všetci veríme, že táto zaujímavá beseda s praktickými ukážkami prispela k tomu, že deti sa o svoje zúbky budú dobre starať, aby ich úsmev bol vždy žiarivo biely.

            Mgr. Katarína Jarinová

        • Starší čítajú mladším
          • Starší čítajú mladším

          • V októbri čítali žiaci 4. ročníka príbehy našim prvákom v projekte Starší čítajú mladším z časopisu Vrabček. Mladší žiaci si vypočuli  príbehy, ktoré im čítali starší spolužiaci. Prváci obdivovali  ich čitateľské zručnosti, plynulé čítanie aj prácu s textom. Starším žiakom sa zas páčilo, ako boli mladší spolužiaci tichúčko a aj to, akí sú šikovní a pozorní, pretože vedeli odpovedať na všetky otázky z príbehov. Veríme, že aj takou formou môžeme rozvíjať čitateľskú gramotnosť žiakov a zároveň žiakov motivovať  k čítaniu  a vytvoriť si bližší vzťah ku knihám.

            Mgr. K. Jarinová

        • Exkurzia Nitra
          • Exkurzia Nitra

          • 6. novembra sme sa zúčastnili celoslovenského podujatia na výstavisku Agrokomplex Nitra v rámci výstavy Mladý tvorca 2019, Skills Slovakia a Medzinárodného veľtrhu cvičných firiem 2019. Uvedené podujatia tematicky podporujú propagáciu a prezentáciu remesiel prostredníctvom inovatívnych ukážok a súťaží praktických zručností žiakov, ďalej finančnú gramotnosť a podnikateľské vzdelávanie. Žiaci 9. ročníka mali možnosť získať množstvo informácií o možnostiach štúdia na stredných školách nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Pedagógovia i študenti sa snažili čo najpútavejšie prezentovať svoju strednú školu a mnohí aj cvičnú firmu, keďže umožňujú duálne vzdelávanie. Zaujali nás interaktívne prezentácie mladých elektronikov, obdivovali sme zručnosť kaderníkov a vizážistov, ochutnali dobroty cukrárov a pekárov. Kto sa veľa pýtal, ten sa veľa dozvedel. Deviataci tak získali nielen množstvo užitočných informácií, ale snáď aj inšpiráciu k ďalšiemu štúdiu a povolaniu.

            Mgr. Eva Hudecová

          • Exkurzia do Slovenského technického múzea

          • Dňa 24. 10. 2019 sme v rámci krúžku AMAVET navštívili  so žiakmi 8. a 9. ročníka Slovenské technické múzeum v Košiciach.

            Slovenské technické múzeum  ako jediné svojho druhu na Slovensku cieľavedome zhromažďuje, hodnotí, vedecky a kultúrno-výchovne využíva hmotné doklady o vývoji techniky a exaktných vied z celého územia Slovenska. Spravuje bohaté zbierkové fondy vybraných technických a prírodovedných disciplín v ich historickom vývoji. Dokumentuje podiel Slovenska a jeho osobností, z ktorých najmä Prof. Dr. Ing. Aurel Stodola a Jozef Maximilián Petzval prispeli k rozvoju svetovej vedy a techniky. Profil múzea sa formoval od roku 1948, kedy bolo verejnosti sprístupnené.

            Za roky svojej existencie múzeum zhromaždilo viac ako 14 tisíc zbierok. Mnohé z nich majú jedinečnú a nenahraditeľnú hodnotu tak z hľadiska vývoja vedy ako aj pre prezentačnú činnosť. V zbierkovom fonde je zastúpené baníctvo, hutníctvo, kováčstvo, strojárstvo, elektrotechnika, fyzika, chémia, fotografické a kinematografické prístroje, geodézia a kartografia, hodinárstvo, astronómia.

            Z veľkého množstva expozícií, ktorými múzeum disponuje sme navštívili Sieň elektrických výbojov a Vedecko-technické centrum.

            Vedecko-technické centrum pre deti a mládež je určené predovšetkým školskej mládeži na doplnenie klasických vzdelávacích osnov základných a stredných škôl. A práve tu si  žiaci mohli vyskúšať aj svoju šikovnosť, postreh i múdre hlavičky pri zostavovaní rôznych matematických hlavolamov, vyskúšali si  tiež prvé mikrofóny a prenos zvuku cez tieto zariadenia.

            Žiakom sa v múzeu veľmi páčilo a určite sa sem ešte vrátime.

            Mgr. Mária Bačíková

        • Jesenný zber papiera
          • Jesenný zber papiera

          • V týždni od 14. - 18. októbra sa na našej škole uskutočnil zber papiera. Sme veľmi radi, že sa zapojila veľká časť žiakov ale aj učiteľov. Spolu sa nám podarilo nazbierať neuveriteľných 13 107 kg papiera, čo je skoro o 4000 kg viac ako na jar tohto roka.

            Na záchranu jedného stromu je potrebné nazbierať 125 kg papiera. Vďaka vašej a našej aktivite naša škola zachránila približne 105  stromov.

            Na I. stupni vyzbierali žiaci spolu 6 650 kg papiera. Na 3. mieste sa umiestnila 3. B trieda. Na 2. mieste sa umiestnila  2. A  trieda. Víťazom v zbere papiera na I. stupni sa stala 2.B  trieda, ktorá nazbierala spolu 1 637 kg papiera .

            II. stupeň vyzbieral spolu 6 457  kg papiera. 3. miesto obsadila 5. A trieda, na 2. mieste sa umiestnila 6. A trieda. Víťaznou triedou je 9. A trieda, ktorá nazbierala 1 638 kg papiera.

            Absolútnym víťazom je žiak z 2. A triedy, ktorý priniesol  do školy nádherných 929  kg papiera. Srdečne blahoželáme a ďakujeme.

            Všetkým oceneným pripravili pani kuchárky sladké prekvapenie, ktoré si určite zaslúžili.

            Veľké ďakujem patrí všetkým žiakom, pedagógom,  rodičom, školníkovi, ale aj  všetkým, ktorí sa do zberu zapojili.

            Mgr. Mária Bačíková

          • Pasovanie prvákov do cechu školského

          • Podvečer 24. októbra patril našim najmladším žiakom - našim prvákom, ktorí boli v tento deň slávnostne pasovaní do cechu školského. Už tradične si deviataci pre nich pripravili rôzne úlohy a po ich úspešnom splnení nadišla tá dlho očakávaná chvíľa - pasovanie. Naši najmenší žiaci dokázali, že nožnice, farbičky a lepidlá sú ich kamarátmi a nielen to...vedeli už prečítať prvé známe písmená a určiť geometrické tvary im nerobilo tiež  žiadny problém. Len tak ďalej, prváci, prajeme Vám veľa úspechov vo vašej školskej práci!

            Mgr. Dana Bugáňová

        • Mesiac úcty k starším
          • Mesiac úcty k starším

          • 17. 10. 2019 pri príležitosti mesiaca úcty k starším deti zo ŠKD s pani vychovávateľkou Annou Kalamárovou a spevácky zbor s pani učiteľkou PaedDr. Evou Daridovou navštívili Dom seniorov na Krivánskej ulici. Deti vystúpili s kratučkým programom a obdarili seniorov  vlastnoručne vyrobenými darčekmi,. Deti boli štastné, że potešili starenky a starčekov i personál. Uż sa všetci tešia, że sa opät stretnú pred Vianocami.

            Anna Kalamárová

          • VLASTIVEDNO-PRÍRODOVEDNÁ  EXKURZIA  - NITRA

          • Dňa 16. októbra 2019 sme sa my, žiaci 3. a 4.ročníka, zúčastnili exkurzie do starodávnej Nitry. Mohli sme si pozrieť hrad, diecézne múzeum, prvé písmo hlaholiku. Videli sme starodávne predmety, ktoré používali naši predkovia. Na hrade sme boli aj na hradnej  veži a pozreli sme si hlbokú studňu, o ktorej sme si čítali povesť na čítaní. Exkurzia sa nám veľmi páčila a prežili sme príjemný deň, kde sme sa niečo nové dozvedeli o našej histórii.

            Žiaci  3. A

        • Skoky pre zdravie
          • Skoky pre zdravie

          • V rámci EURÓPSKEHO TÝŽDŇA ŠPORTU sme sa od 26. 9. - 3. 10. 2019 zapojili do projektu “500.000 skokov pre zdravie“. Na hodinách telesnej výchovy skákalo cez švihadlo 227 žiakov našej školy a spolu sme naskákali 6323 skokov. A ako dopadli výsledky po ročníkoch? Tu sú výsledky:

             

            1.ročník - 32 žiakov - 240 skokov                     6.ročník - 26 žiakov - 476 skokov

            2.ročník -  36 žiakov - 393 skokov                    7.ročník - 22 žiakov - 868 skokov

            3.ročník - 39 žiakov - 1225 skokov                   8.ročník - 31 žiakov - 1362 skokov

            4.ročník - 22 žiakov - 812 skokov                     9.ročník - 20 žiakov - 946 skokov

             

            Týmto sme prispeli, aby Slovensko vyhralo v tomto projekte! Všetkým zúčastneným ďakujeme a gratulujeme!

            Mgr. P. Baniatová (koordinátor projektu)

          • Projekt

          • Základná škola, Pieninská 27, Banská Bystrica

            Na tejto škole sa realizuje projekt:

            Názov projektu:  Zvýšiť inkluzívnosť a rovnaký prístup ku kvalitnému vzdelávaniu a zlepšiť výsledky a kompetencie detí a žiakov

            Kód projektu: 312011U026

            Trvanie projektu: 09/2019 - 08/2022

            Typ projektu: dopytovo-orientovaný

             

            Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje

            Jeho poskytovateľom je Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky

            v zastúpení Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

             

        •  Ponuka krúžkov  - šk.rok  2019-20
          • Ponuka krúžkov - šk.rok 2019-20

          •  

                

             

             

             

            Názov                Vedúci krúžku

             

             1. Volejbalový krúžok - prípravka     I.stupeň   Mgr.Roman Hrehor

             2. Na potulkách regiónom  I.stupeň   Mgr. Pavlína Baniatová

             3. Športový.I.stupeň.Mgr. Pavlína Baniatová

             4. Na potulkách regiónom   I.stupeň   PaedDr.Janka Prisažná

             5. Športový.I.stupeň   PaedDr.Janka Prisažná

             6. Šikovné ručičky   I.stupeň.   Mgr. Katarína Jarinová

             7. Pieninské talenty  I.stupeň  Mgr. Dana Bugáňová

             8. Biblický krúžok    I.stupeň.   Mgr. Lívia Škrabáková

             9. Angličtina hrou   I.stupeň    Mgr. Martina Jenčová Chmelíková

            10. Už to viem   I.stupeň   .Mgr. Danuša Ľalíková

            11. Spevácky krúžok   I.a II.stupeň.   PaedDr.Eva Daridová

            12. Dobre vedieť   .I.stupeň   Mgr.Zdenka Ružániová

            13. Krúžok brannej všestrannostiI  I.stupeň.Mgr. Zuzana Škvarková

            14. Príprava na PS a Testovanie 9, SJL -II.II.stupeň.Mgr.Zuzana Kolesárová

            15. Príprava na PS a Testovanie 9, MAT- I.II.stupeň.Mgr.Mária Bačíková

            16. Tvorivý svet   II.stupeň   Mgr. Mária Janovčíková

            17. Turistický krúžok  II.stupeň Mgr.Takácsová,Mgr. Šutáková

            18. Matematický krúžok.-II.stupeň Mgr.Katarína Takácsová

            19. Netradičné športy  II.stupeň  Mgr.Roman Hrehor

            20. Futbal   II.stupeň Mgr. Gabriel Kurtulík

            21. Volejbal - ŠK Tatran Mgr.Roman Hrehor

            22. Čítanie - zdroj poznania   II.stupeň  Mgr.Bugáňová, Mgr.Šutáková

            24. Amavet   II.stupeň  Mgr.Mária Bačíková

        • OZNAM ŠJ
          • OZNAM ŠJ

          • Školská jedáleň pri ZŠ Pieninská 27, Banská Bystrica

            Upozornenie pre rodičov!

             

             

             Schválením VZN Mesta Banská Bystrica č. 12/2019 sa mení  finančný príspevok na stravovanie pre

            1. stupeň  na 1,21 €

            2. stupeň    na 1,30 €                                                                                  

            Štátna dotácia na podporu stravovacím návykom od 1. 9. 2019 sa poskytuje na  stravu v sume 1,20 € za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v základnej škole a odobralo obed alebo iné jedlo.

            Cena obeda 1.stupeň 0,01 EUR, 2.stupeň 0,10 EUR + 8.00 EUR réžia jedenkrát mesačne ostáva.

            Pri  neodhlásení  žiaka zo stravy, alebo pri neodobratí obeda bude na konci mesiaca stiahnutá z kreditu plná suma obeda.   

            Po prvom  prihlásení obeda na nový mesiac sa zo zostatku stiahne režijný poplatok  8 € + neodobraté alebo neodhlásené obedy na konci mesiaca.  Preto je potrebné  počítať s tým, aby na konci mesiaca bol zostatok kreditu vyšší. 

            Zostatok kreditu sa po novom zobrazuje priamo v eurách.

            Zákonný zástupca objednáva obed  do 14:00 hodiny predchádzajúceho pracovného dňa, v prípade náhleho ochorenia do 7:30 hodiny ráno.

            Rodičia nezabudnite zasielať platby na účet dostatočne včas.

            Rodičia prvákov a nových žiakov ktorý si ešte neboli prevziať čipové karty na stravovanie môžu tak urobiť v dňoch: 26. 8. a 27. 8. 2019 od 7:30 do 14:00 hod.     

             

          • Exkurzia Londýn

          • O tom, že sa Londýn nazýva aj mestom miest, pretože je najväčším v Európe, sme  sa mohli na vlastné oči presvedčiť  v máji tohto šk. roka. Počas zahraničnej exkurzie videli žiaci 6. - 9. ročníka nielen Londýn, ale aj jeden z najväčších a stále obývaných hradov sveta – Windsor, kroky nás zaviedli aj do nádherného kúpeľného mestečka Bath a nenechali sme si ujsť ani magický Stonehenge.

            Žážikty sme malí znásobené aj našim pobytom v anglických rodinách,  kde sme  sa snažili využiť naše znalosti cudzieho jazyka v bežnom živote. Zdokonalili sme sa v angličtine, videli a zažili sme kultúru  Veľkej Británie a plní nezabudnuteľných zážitkov sme sa vrátili späť s tým, že študovať angličtinu sa naozaj oplatí.

            Mgr. Dana Bugáňová

        •  EXKURZIA  SMOLENICE-DRINY
          •  EXKURZIA  SMOLENICE-DRINY

          • Ku koncu školského roka sme pre žiakov 1. - 4. ročníka pripravili vlastivedno-prírodovednú exkurziu na západné Slovensko, kde sme si pozreli okolie zámku Smolenice s krásnym parkom, náučným chodníkom a jazierkom, potom sme navštívili  jedinú unikátnu jaskyňu Driny. Po náročnom výstupe nás čakala odmena v podobe čarokrásnej vápencovej výzdoby. Unavení, ale bohatí o nové zážitky sme sa vracali spokojní domov.

            Mgr. P. Baniatová

        • Slovenská Ľupča
          • Slovenská Ľupča

          • V rámci výchovného programu Mladý rytier 21. storočia a regionálnej výchovy sme s deťmi ŠKD poznávali hrady a zámky v našom regióne. Hovorili sme s deťmi o význame a histórii hradov a zámkov.  

            Najbližší  v našom regióne sme v rámci výletu navštívili. Deti zo ŠKD zvládli nenáročnú túru na hrad v Slovenskej Ľupči  s nadšením. Veľmi sa tešili z cesty vlakom a so záujmom absolvovali prehliadku hradu.           

            vychovávateľky ŠKD:

            Katarín Zimeľová a Anna Kalamárová

        • Deň detí v ŠKD
          • Deň detí v ŠKD

          • Dňa 31. 5. 2019 sme pri príležitosti  dňa detí  s našimi deťmi oslávili ich  sviatok pohybom v telocvični. Formou štafetových hier deti súťažili v rôznych disciplínach. Keďže nešlo o výhru, ale o zábavu, všetky deti boli spokojné a odchádzali s malým darčekom.

            Vychovávateľka Anna Kalamárová

        • FLORBALOVÝ MIX TURNAJ ŽIAKOV 1.STUPŇA ZŠ
          • FLORBALOVÝ MIX TURNAJ ŽIAKOV 1.STUPŇA ZŠ

          • Dňa 4.6. sme zorganizovali v spolupráci s florbalovým klubom FAIRPLAYSPORTS  1. ročník florbalového mix turnaja žiakov 2.-4.ročníka medzi základnými školami v B.Bystrici v telocvični  v bývalej ZŠ Magurská.

            Žiaci a žiačky odohrali 11 náročných zápasov,po ktorých sa najviac tešili z víťazstva žiaci zo ZŠ Ďumbierska,druhé miesto obsadili ZŠ Moskovská,tretie ZŠ Spojová, nepopulárne štvrté miesto obsadili naši žiaci zo ZŠ Pieninská, piate ZŠ SNP 20, šieste ZŠ Narnia.

            Keďže turnaj prebiehal tiež v rámci Olympijského festivalu detí a mládeže, všetci sa mohli tešiť z odmien, ktoré dostali po turnaji.

            Všetkým patrí veľká gratulácia za bojovné športové výkony v duchu fairplay!

            Tešíme sa na ďalší ročník,kde radi privítame aj ďalšie bystrické školy.

            Mgr. P. Baniatová (koordinátorka turnaja)

        • MOVE WEEK – Európsky týždeň športu
          • MOVE WEEK – Európsky týždeň športu

          • V týždni od 27.5.- 3.6.2019 sa naša škola opäť zapojila do projektu „ 500.000 skokov pre zdravie“ v rámci Európskeho týždňa športu. Žiaci všetkých tried počas hodín telesnej výchovy skákali cez švihadlo.Dievčatá a chlapci 1.-9.ročníkov spolu naskákali 12 689skokov.Prekonali sme počet skokov z jesene o 3000skokov viac.

              A tu sú výsledky:

                                           1.A – 201 skokov         5.A-751

                                           1.B -  68                       5.B- 525

                                           2.A – 421                      6.A-1115

                                           2.B – 414                      7.A-1145

                                           3.A – 977                      7.B- 929

                                           4.A – 1810                    8.A – 1640

                                           4.B – 582                      9.A – 2111

            SPOLU:                 12 689skokov

            Gratulujeme!      Mgr. P. Baniatová

          • Faber Dance School 2019

          • Počas celoročného projektu "Tanec ako súčasť tanečného potenciálu súčasnej detskej generácie" sme spolupracovali aj s tanečnou školou Juraja Fábera. 

            Sme veľmi radi, že pán Fáber prejavil záujem o ďalšiu spoluprácu s našou školou aj v budúcom školskom roku 2019/2020.