• Súťaž v SCRABBLE.
          • Súťaž v SCRABBLE.

          • SCRABBLE – osem písmen, ktoré v sebe zahŕňajú názov najpopulárnejšej hry so slovíčkami na svete. Na hodinách anglického a nemeckého jazyka ju občas využívame na precvičenie pravopisu slovnej zásoby. Keďže medzi žiakmi je táto forma stále viac populárna, rozhodli sme sa v aktuálnom školskom roku uskutočniť v SCRABBLE súťaž. Pravidlá sme oproti originálu trošku modifikovali a úlohou zúčastnených skupín bolo v časovom limite 35 minút za vopred stanovených podmienok utvoriť čo najviac anglických / nemeckých slov.

            Víťazmi v kategórii angličtina - 5. a 6. ročník sa stali žiaci 5. B triedy / Dominik B., Michal B., Natalie P., Nina J. a Oliver H./, ktorým sa v stanovenom časovom limite podarilo utvoriť 63 pravopisne bezchybných slov.

            V kategórii angličtina 6. – 9. ročník sa suverénnymi víťazmi stali žiaci 8. A triedy / Martin K., Timur V., Šimon Č. a Matúš O. /, ktorým sa prvýkrát podarilo prekročiť magickú hranicu 100 slov, aj keď len o jedno slovíčko.

            Medzi nemčinárskymi skupinami si viedli najlepšie žiaci 9. A triedy / Kristína Z., Karina H. a Lea D. /s víťazným počtom slov 43.

             

            PaedDr. Beáta Malachová

          • Na žiadosť Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v zastúpení kpt. Mgr. Katarínou Cimermanovou zverejňujeme VÝZVU:

          •  

            ŠIALENÁ INTERNETOVÁ VÝZVA, KTORÁ MÔŽE ZABÍJAŤ, NIEKOĽKO DETÍ SA UŽ ÚMYSELNE PRIOTRÁVILO LIEKMI

             

            Mládež čelí nebezpečnej internetovej výzve. Upozornili nás na to kolegovia z protidrogovej centrály národnej kriminálnej agentúry. Výzva nabáda deti a mladistvých k dobrovoľnej intoxikácii voľne predajnými liekmi.

            Táto výzva sa prvý krát objavila v roku 2015 vo Veľkej Británii. Používatelia sociálnych sietí nabádali deti k tomu, aby úmyselne užili väčšie množstvo dostupných liekov. To viedlo neraz k vážnym zdravotným problémom. Účinok voľne predajných liekov prichádza neskôr, čo vedie k nezvratnému poškodeniu zdravia, ako je napríklad trvalé poškodenie pečene.

            Úlohou zúčastneného na výzve je celý priebeh intoxikácie zaznamenať a prežité skúsenosti zdieľať na sociálnych sieťach.

            Podľa psychológov, ktorí sa k výzve v médiách vyjadrili, výzva deti neláka preto, že si chcú ublížiť, len si neuvedomujú následky, ktoré si môžu spôsobiť.

            Za uplynulý mesiac iba v Bratislave došlo k 12 otravám mladistvých a detí, ktoré pravdepodobne súvisia s výzvou.

            Apelujeme preto najmä na rodičov, aby zvýšili svoju obozretnosť a s deťmi o rizikách tejto výzvy hovorili. Rovnako bude postupovať aj polícia. Prostredníctvom policajných preventistov budeme zvyšovať povedomie detí o nežiadúcich účinkoch voľne dostupných liekov a látok určených na liečebné účely.

             

            FB: https://www.facebook.com/policiaslovakia/posts/5483120158384828


             

          • Interaktívna hodina angličtiny v kníhkupectve Oxford Bookshop

          • V rámci spestrenia výuky anglického jazyka mala skupina ôsmakov možnosť absolvovať hodinu angličtiny v kníhkupectve Oxford Bookshop. Ich zastrešujúca spoločnosť Megabooks sa zaoberá dovozom a distribúciou zahraničnej literatúry so zameraním na výučbové materiály najpoužívanejších svetových jazykov a zároveň ponúka aj rôznorodú zahraničnú beletriu a špecializovanú odbornú literatúru.

            Predajca kníhkupectva predstavil žiakom predajňu a mal pre nich v angličtine pripravené zábavné aktivity a súťaže, obsah ktorých tvorili zaujímavostí a reálie anglicky hovoriacich krajín, práca s cudzojazyčným textom a vyhľadávanie faktov v rôznych publikáciách.

            V závere bola žiakom umožnená prehliadku titulov, o ktoré prejavili záujem a za odprezentovanú prácu a preukázané vedomosti obdržali malý darček.

            Podľa ohlasu zúčastnených, hodina vytýčené ciele splnila nad očakávania….

             

            PaedDr. Beáta Malachová, vyučujúca ANJ

          • Ukážka z tvorby našich žiakov do súťaže Vesmír očami detí

          • Maľba "Shadow" (vpravo), ktorej autorkou je Lenka Syrná z VIII.A, patrí medzi víťazné práce okresného kola a bude našu školu reprezentovať v celoslovenskom kole súťaže Vesmír očami detí. Žiačka sa zúčastní aj slávnostného odovzdávania cien k výstave. Gratulujeme k úspechu! Mgr. Jana Olajcová Kleinová

        • Interaktívna hodina NEJ v VIII.A
          • Interaktívna hodina NEJ v VIII.A

          • Interaktívne učenie sa cudzieho jazyka je u našich žiakov veľmi obľúbené. Peknú a zaujímavú hodinu nemeckého jazyka k téme „Môj obľúbený recept“ si dokázali  ôsmaci pripraviť a zorganizovať celkom sami. Výber receptu bol jednohlasne schválený: „Upečieme si muffiny“. Recept si  pripravili v nemeckom jazyku, napísali ingrediencie i postup prípravy. Dohodli sa na tom, kto donesie aké suroviny a rozdelili si úlohy. Samotné pečenie muffinov bolo zábavné a zároveň sa žiaci naučili veľa nových nemeckých slov a fráz. A nielen to, rozvíjali i svoju tvorivosť, spoluprácu a praktické zručnosti potrebné pre život. Muffiny boli výborné a všetkým chutili.

            Mgr. E. Hudecová