• Ponická fujarka 2024

          • 17.4.2024 sa žiačky našej školy Lea Hetflajšová a Ella Bartlová, členky DFS Graniarik zúčastnili na speváckej súťaži O Ponickú fujarku,kde s AV kategórii skupinové spevy umiestnili a získali bronzové pásmo a v kategórii speváci, sólisti sa umiestnila Lea Hetflajšová a získala vo svojej kategórii strieborné pásmo. PhDr. Mgr. Jana Zacharová

          • Oznam o skrátení prevádzky v ŠKD

          • Dňa 04. apríla 2024 (štvrtok) bude prevádzka v ŠKD skrátená do 15,00 hod. z dôvodu slávnostného zasadnutia pedagogického zboru pri príležitosti Dňa učiteľov. A. Šopoňová

          • Stážisti z Etiópie a Kazachstanu na hodinách angličtiny

          • EDUCATE SLOVAKIA je národný projekt organizovaný za účelom zlepšenia komunikačných a jazykových schopností žiakov a študentov základných a stredných škôl. Hlavným cieľom projektu je rozšírenie interkultúrnych vedomostí žiakov a študentov na Slovensku prostredníctvom atraktívnych tréningov sprostredkovaných zahraničnými stážistami v anglickom jazyku.

            Vďaka tomuto projektu mala naša škola možnosť privítať stážistov z Etiópie a Kazachstanu. Na hodiny anglického jazyka priniesli žiakom siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka kultúrne spestrenie, príležitosť zábavného overenia vlastných jazykových zručností, interaktívny spôsob výučby a atraktívne neformálne vzdelávanie.

             

            PaedDr. Beáta Malachová, vyučujúca ANJ

          • Milí naši priaznivci!


          • Práve vychádza jarné číslo školského časopisu Náš svet. Nájdete ho na stránke školy, na lište

            v záložke O škole...

            Želáme Vám veľa zábavy pri čítaní!

            Redakčná rada

          • Tihányiovský kaštieľ – Deň vody

          • Dňa 21.3.2024 pri príležitosti Svetového dňa vody naši žiaci 5.A a 5.B triedy navštívili Tihányiovský kaštieľ, kde sa dozvedeli prostredníctvom prezentácie o význame vody pre život na planéte Zem. Podujatie bolo obohatené o jednoduché pokusy, ktoré si žiaci mohli vyskúšať. Pozreli sme si aj stálu expozíciu Príroda stredného Slovenska, ktorá je tematicky členená do 8 výstavných miestností, z ktorých každá poskytuje prostredníctvom zastúpených živočíchov, rastlín, hornín, nerastov a skamenelín obraz o prírode 8 celkov bývalého stredoslovenského kraja. 2400 exponátov, množstvo fotografií a schém predstavuje typické ukážky najvýznamnejších prírodných a umelých ekosystémov. Účelom expozície bolo naučiť sa rozoznávať i menej známe druhy hornín, nerastov, rastlín a živočíchov ako aj rozšíriť si vedomosti z oblasti ekológie a ochrany prírody.

            Mgr. Ivana Krajči

          • Oceňovanie najlepších športovcov mesta za rok 2023

          • Dňa 21. marca 2024 sa konal galavečer "Oceňovanie najlepších športovcov mesta za rok 2023". Ocenený bol športový klub Raja moderného päťboja, ktorého členom je náš Ondrej Halgaš. 

            "Víťaz internetového hlasovania“ v kategórii športový kolektív, bol ocenený klub športového cheerleadingu a modernej gymnastiky Fit and Fun Banská Bystrica, ktorého členkami sú aj naše žiačky - Miška a Katka Gúgľavové.  

            Srdečne blahoželáme a do budúcna želáme veľa športových úspechov.

            PaedDr. Janka Prisažná, RŠ

          • Súťaž v streľbe zo vzduchovej pušky jednotlivcov žiačok ZŠ a OG

          • V dňoch 28. - 29. 2. 2024 usporiadalo CVČ Havranské 9 súťaž v streľbe zo vzduchovej pušky jednotlivcov žiačok ZŠ a OG. Súťaže sa zúčastnilo spolu 17 žiačok  zo základných škôl v Banskej Bystrici a jej blízkeho okolia.

            Našu školu v tejto súťaži reprezentovala žiačka Ivana Šúrová z VIII. A triedy.

            V silnej konkurencii obsadila 7. miesto, k čomu jej blahoželáme!

            Mgr. Zuzana Škvarková

          • Lyžiarsky výcvik.

          • V priebehu mesiaca február realizovala naša škola lyžiarske výcviky pre žiakov prvého aj druhého stupňa, ktoré sa uskutočnili v lyžiarskom stredisku SKI Tále. Deti si výcvik užívali za každého počasia. Mgr. S. Urcová

          • Historická noc v ŠKD

          • V ŠKD sme opäť vyhodnocovali plnenie Výchovného programu Mladý rytier 21. storočia Historickou nocou spolu s členmi Skupiny historického šermu Berezun z Brezna. Okrem pasovania do vyššieho rytierskeho stavu si deti vyskúšali mnoho pre nich netradičných aktivít. Pochvalu za správanie si vyslúžili od rytiera Vladimíra. Na správanie detí a ich zapojenie do všetkých aktivít sme boli právom pyšné. Dúfame, že o rok sa opäť stretneme.

          • Prevencia na našej škole

          • V mesiacoch január a február sa na našej škole organizovalo viacero preventívnych aktivít na rôzne témy, ktoré zastrešovali inštitúcie, ako Centrum voľného času z Banskej Bystrice (CVČ), Informačné centrum mladých Banská Bystrica (ICM) a Prokuratúra Banská Bystrica. Budeme radi, ak sa o informácie z aktivít naši žiaci podelia aj so svojimi blízkymi.

            Téma: Šikanovanie (a vzťahy medzi nami) - ICM: V. A, V. B, VI. A, VI. B

                  Drogy, alkohol, fajčenie - ICM: IX.B

                  Mobilné zariadenia a závislosť na nich - CVČ: VII.A, VII.B

                  Šikana - Prokuratúra: VII. A, VII. B, IX. A, IX. B

            Mgr. Zuzana Majchútová - koordinátorka prevencie

          • KARNEVAL

          • 8.2.2024 sa naši žiaci zabavili na karnevale. Súčasťou zábavy boli súťaže, tombola a vyhodnotenie najoriginálnejších masiek, najlepšieho tanečníka a kolektívu karnevalu 🎈🎭🎈. Mgr. H. Šutáková

        • Školské kolo v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín
          • Školské kolo v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín

          • II. a III. kategória     /II. stupeň/

             

            II. kategória  5. – 6. ročník

            Poézia

            1. Liana Krákora 5.B
            2. Michal Kubík 5.A
            3. Lea Hetflajšová 6.A

            Próza

            1. Barbora Miadoková  5.B
            2. Michaela Ambrózová  6.B
            3. Júlia Kováčová 5.A

             

            III. kategória  7. – 9. ročník

            Poézia

            1. neudelené
            2. Simona Kubíková 9.A
            3. Noemi Vaníková 7.A

                       Natalie Pokrývková 7.B

            Próza

            1. Andrej Ambróz 9.B
            2. Alžbeta Ujhelyiová 9.B
            3. Klaudia Hralová 7.A

             

            Do OKRESNÉHO KOLA súťaže postupujú :

            Liana Krákora, Barbora Miadoková, Andrej Ambróz .

             

            Všetkým súťažiacim ďakujeme a víťazom blahoželáme!

            Fotografie z akcie si môžete pozrieť vo fotoalbume.

            PaedDr. J. Chrobáková

             

          • Stretnutie so psychológom zo Školského úradu v Banskej Bystrici

          • Dňa 5. 2. 2024 prebehlo stretnutie pedagógov a rodičov žiakov so psychológom zo Školského úradu v Banskej Bystrice, s pánom PhDr. Michaelom Mikulášom. Pán psychológ veľmi zaujímavo hovoril o šikane a kyberšikane. Poukázal na to, že medzi "doberaním sa" a šikanou je veľmi tenká hranica. Každý problém medzi deťmi je potrebné pomenovať a riešiť ho. 

            Nič netreba bagatelizovať. Jeho rozprávanie bolo veľmi pútavé, zaujalo pedagógov aj rodičov. Ponúkol možnosť kedykoľvek ho kontaktovať, požiadať o radu, alebo o spoluprácu pri riešení vzniknutých problémov. 

             

            Mgr. Zuzana Škvarková – výchovná poradkyňa

          • Súťaž Moja planéta

          • Naši žiaci spolu s pani učiteľkami sa zapojili do súťaže, ktorá sa bude konať v ESC Banská Bystrica pod názvom Moja planéta. Témou tejto súťaže bola: Planéta na ktorej by chceli deti žiť a hlavná myšlienka mala mať ekologické smerovanie. Planéty budú následne v centre vystavené od 6.februára do 1.marca. Žiaci pracovali na planéte rôznymi technikami. Najčastejšie to boli práca s farebným a krepovým papierom, práca s 3D tlačiarňou. Výtvarne sme spracovali svetadiely pomocou temperových a akrylových farieb. Žiaci 5. ročníka vyfarbovali ľudské postavy farebnými pastelkami. Starší žiaci preukázali svoje schopnosti pri viazaní mostov pomocou špagátu a špajdlí. Žiaci premietli do zemegule aj naše rozsiahle púšte - ako inak pomocou prírodného materiálu - piesku. Technicky zdatní žiaci sa postarali o 3D prvky. Na našej planéte sme úplne vylúčili leteckú dopravu z dôvodu zachovania čistého ovzdušia. Ľudia sa prepravujú medzi kontinentmi pomocou lodí. Žiaci dostali nápad presúvať sa medzi kontinentmi pomocou rebríkov. Rebríky nespájajú len kontinenty, ale aj samotných ľudí. Rebríky sú pre nás symbolom stúpania nahor - pomáhať ochraňovať prírodu, ľudí a ich zmýšľanie o životnom prostredí. Keďže naša škola je zameraná na environmentálnu výchovu a smerujeme týmto smerom chceli sme to preniesť aj na našu vytvorenú planétu.

             

            Mgr. Ivana Krajči

          • Exkurzia do Bystrianskej jaskyne.

          • Na 31. januára sme si naplánovali exkurziu do Bystrianskej jaskyne. Jaskyňa má sprístupnenú prehliadkovú trasu dlhú 580 metrov. Zimuje v nej až 13 druhov netopierov. Po celej trase sme ich mohli vidieť niekoľko desiatok z druhu podkovára malého a videli sme aj jedného netopiera obyčajného. Jaskyňa slúžila počas druhej svetovej vojny ako úkryt pre partizánov, jedného z nich našli v jaskyni zastreleného. Na vyučovacej hodine slohu žiaci napísali o svojich zážitkoch z exkurzie: „V jaskyni boli krásne stalaktity, stalagmity a záclonovité závesy. Je to najväčšie zimovisko netopierov na Slovensku. V jaskyni pri jazierku som si mohol niečo zaželať. Zaželal som si Mercedes. Boli tam biele stalaktity, jazierko, priepasť. Videl som tam kopyto čerta a stopu Yetiho. Dozvedel som sa, že v jaskyni vedia netopiere celú zimu prespať.“ Na záver sme si kúpili suveníry - pohľadnice, prívesky a vzácne kamene rôznych farieb, ktoré sa pod zemou nachádzajú na tomto mieste.  

            Mgr. Ivana Piklová, triedna učiteľka

        •  Súťaž v streľbe zo vzduchovej pušky jednotlivcov  žiakov ZŠ a OG
          • Súťaž v streľbe zo vzduchovej pušky jednotlivcov  žiakov ZŠ a OG

          • V dňoch 30. 01.–01. 02. 2024 CVČ Havranské 9 usporiadalo súťaž v streľbe zo vzduchovej pušky jednotlivcov  žiakov ZŠ a OG. Súťaže sa zúčastnilo spolu 21 chlapcov z 8 základných škôl z Banskej Bystrice a jej blízkeho okolia.

            Aj naša škola mala zastúpenie v tejto súťaži. Súťažili chlapci z VIII. A – Jakub Bango, Matej Syrný a Radoslav Haala. V silnej konkurencii obsadili 6., 7. a 11. miesto.

            Chlapcom blahoželáme.               

                                                                                                  Mgr. Zuzana Škvarková